Bolag

NCC hämtar affärsområdeschef från Sweco

Grete Aspelund. Foto: NCC

Grete Aspelund blir ny affärsområdeschef för NCC Industry. Hon är idag chef för Sweco i Norge och efterträder Ylva Lagesson som i stället blir chef för division Asfalt på NCC.

Grete Aspelund tillträder tjänsten senast den första november 2022. Ylva Lagesson som varit affärsområdeschef sedan november 2020 har valt att återgå till att arbeta närmare verksamheten som chef för division Asfalt. Hon kvarstår som affärsområdeschef tills Grete Aspelund tillträder.

Komplex affär

‒ Jag är glad över att välkomna Grete Aspelund till NCC. Hon är en erkänt god och uppskattad ledare som levererat starka kommersiella resultat i sina tidigare roller. Vår industriverksamhet är en bra men komplex affär som har stora förutsättningar för god utveckling framöver, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för NCC och fortsätter:

– Ylva Lagesson har inlett ett nödvändigt förändringsarbete i affärsområdet sedan 2020. Utvecklingen behöver fortsätta och Ylva har konstaterat att hon föredrar det konkreta arbetet nära verksamheten och att åstadkomma tydlig förändring där. Jag ser det som en stor styrka för NCC som företag att ha chefer som kan växla roll och göra insatser där det behövs som bäst, säger Tomas Carlsson.

Från Norge

Grete Aspelund är sedan 2016 chef för Sweco i Norge. Hon är baserad i Oslo och har tidigare varit bland annat vd för Nemko AS, ett bolag inom testning, inspektion och certifiering och för Ramböll Management Norway.

Affärsområde Industry är ett av NCC:s fem affärsområden. Affärsområdet utvecklar, producerar och säljer hållbara stenmaterial- och asfaltsprodukter till bygg- och infrastrukturprojekt i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Affärsområdet omsatte 2021 cirka 10,8 miljarder SEK och hade cirka 2 800 anställda.

Asfaltsverksamhet

‒ Jag ser fram emot att lära känna hela den nordiska verksamheten och marknaden. Området är bekant efter många år i teknikkonsultföretag även om det är en ny bransch där jag har mycket att lära. Jag vet att verksamheten har stor kompetens och en ledande hållbarhetsprofil och ser fram emot att bidra till fortsatt utveckling, säger Grete Aspelund.

‒ Att arbeta projektbaserat och verksamhetsnära är det jag brinner för och trivs med. Nu ska jag fortsätta med det förändringsarbete vi har startat för att få asfaltsverksamheten ännu starkare, säger Ylva Lagesson.