Nyheter

NCC:s passivhus <br></br> drivs med vindkraft

Vindkraftandelar för 750 000 kronor. Det ingår för de boende som väljer att köpa NCC:s passivhus i Beckomberga.

NCC:s sätt att beräkna koldioxidutsläpp från elen som används i husen under drifttid har kritiserats av Energimyndigheten. Men passivhuslägenheterna i Beckomberga har ett energisystem som minskar koldioxidutsläppen rejält.

I bostadsrättsföreningen ingår vindkraftandelar för 750 000 kronor, el tillräckligt för att täcka behovet av fastighetsel och el till uppvärmning via värmeväxlare. Solfångare levererar 40-50 procent av varmvattenbehovet. Resten kommer från fjärrvärme.

Återstår energipåverkan från de boendes hushållsel. NCC har valt att försöka påverka de boendes energianvändning genom att erbjuda två timmars utbildning i Boendeskola, en satsning som NCC förut bara erbjudit till bokunder i Finland.

Den svenska krisen på bostadsmarknaden har inte påverkat intresset för passivhusen.
— Hälften av de 22 husen i första etappen är redan uppbokade. Det är ett stort intresse för resterande 37 hus. Jag tror det beror på att vi marknadsfört husen som ett alternativ som ökar i värde i framtiden, säger Mattias Roos som är projektchef för NCC region boende Stockholm.

Och för NCC är passivhusen en bra affär. Produktionskostnaden för husen är lika hög som för en konventionell lägenhet. Men priset för den som köper lägenhet i passivhusen är 10 procent högre.

— Den låga energiförbrukningen har gjort att intresset varit stort, säger Mattias Roos.

Vanligtvis brukar ett spadtag vara symbolen för startskottet av ett bygge. Men NCC hade valt att ersätta spadtaget med att Tomas Carlsson, chef för NCC Construction, och Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm stad, körde ett lopp med en radiostyrd dumper.
— Ett symboliskt race för ett miljövänligare Stockholm, kommenterade Mattias Roos.