Bolag

Norsk uthyrningsjätte intar Sverige

Jerry Wannberg, vd och Erik Sollerud, koncernvd på Rental Group. Foto: Rental Group
Jerry Wannberg, vd och Erik Sollerud, koncernvd på Rental Group. Foto: Rental Group

Norska uthyrningskoncernen Rental Group etablerar sig i Sverige. Enligt bolaget själva förfogar de över Nordens största maskinflotta inom bygg- och anläggningsbranschen.

Bolaget ska i sin flotta ha över 750 maskiner mellan 25 och 110 ton och även vara marknadens största leverantör av elektriska bygg- och anläggningsmaskiner.

– Bygg- och anläggningsbranschen står inför stora omställningar som kräver att vi förändrar vårt sätt att planera och genomföra projekt. Vår ambition inom Rental Group är att ligga i framkant som leverantör av de mest hållbara maskinlösningarna, säger Jerry Wannberg, vd på Rental Group.

Tror på minskad kapitalbindning

Koncernvd:n Erik Sollerud säger att företaget har arbetat länge med etableringen i Sverige.

– Vår erfarenhet från Norge visar att alltfler entreprenörer kommer att minska kapitalbindningen i sin egen maskinpark och öka flexibiliteten och lönsamheten i sina projekt. Detta gör att de kan välja uppdrag utifrån kompetens och riskprofil. Trenden är tydlig i hela Europa och för oss är Sverige ett naturligt nästa steg i vår fortsatta tillväxt. Det finns flera mekanismer i den svenska bygg- och anläggningsbranschen som har mycket gemensamt med den norska. De geografiska avstånden är relativt små och det är också en fördel som hjälper oss att öka vårt totala maskinutnyttjande, säger Erik Sollerud.

Kontor i Stockholm

Rental Group är tydliga med att företaget ska driva på utvecklingen mot en grön omställning.

 – Vi har tagit fram ett unikt digitaliseringsverktyg som ska ge bygg- och anläggningsentreprenörerna fördjupade kunskaper om hur maskinerna används och vad de har för miljöavtryck – genom API eller direkt i vår kundportal. Detta ger relevanta data som kan bidra till att minska energiförbrukningen och det potentiella antal maskiner som krävs för att utföra jobbet, säger Erik Sollerud.

Rental Group har kontor i Stockholm där vd Jerry Wannberg är baserad.

– Vår tunnelverksamhet har varit involverade i ett antal projekt i Stockholm sedan 2020 och genom förvärvet av den maskinpark som ägdes av Tunnel Support Sverige AB har vi utökat vår kapacitet ytterligare, säger han.