Byggprojekt

Nu är Karlatornet högst i Norden

Bygget av Karlatornet pågår
Karlatornet har nu nått 60 våningar. Foto: Kasper Dudzik.

Karlatornet når nu 60 våningar och har nått en höjd av 193 meter. Därmed är byggnaden inte bara högst i Sverige utan också i Norden. Om knappt ett år startar inflyttningen.

Tidigare i veckan utfördes gjutningen av 60:e våningen på Karlatornets kärna och tornet har därmed uppnått en höjd på 193 meter. Det betyder att projektet har passerat Turning Torso’s 190 meter och de facto är Nordens högsta byggnad. När den fulla höjden på 246 meter nås, 13 våningar återstår, blir Karlatornet också högsta bostadshuset inom EU.

Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På 69:e våningen i tornet byggs ett utsiktsplan där allmänheten kan ta del av utsikten, tillfredsställa sina smaklökar. Ett våningsplan som förväntas bli en stark besöksdestination.

Våren 2023 når Karlatornet full höjd

Karlatornet ägs gemensamt av Fastighets AB Balder och Serneke. Under veckan besökte Erik Selin, Balders vd, och Ola Serneke, vd Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet, toppen av Nordens högsta byggarbetsplats.

– Det är fantastiskt att nu kunna passera ännu en milstolpe i projektet! Jag gläds också med alla duktiga människor som bidrar till att förverkliga detta och jag är glad att ha med Balder som samarbetspartner. Vi har samsyn och kompletterar varandra bra vilket är en stor fördel när man arbetar med stora stadsutvecklingsprojekt, säger Ola Serneke.

Karlatornet kommer innehålla 611 bostäder, både bostadsrätter och äganderätter. Redan under andra halvåret 2023 kan de första boende flytta in. Till dags dato är cirka 80 procent av lägenheterna i Karlatornet sålda. Full höjd på tornet nås under våren 2023 och under 2024 ska Karlatornet stå helt klart.

Ola Serneke och  Erik Selin.
Ola Serneke och Erik Selin. Foto: Erik Bernhardsson/Serneke