Nyheter

Nu genomförs nedskärningarna

De nedskärningar som Skanska och NCC tidigare har meddelat verkställs nu. Både Skanska Sverige och NCC Boende har nyligen varslat personal.

I onsdags varslade Skanska Sverige 142 medarbetare.
— Det handlar om 100 yrkesarbetare i Stockholmstrakten och 42 tjänstemän i Stockholms, Uppsala och Södermanlands län, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska Sverige.

Varslen ligger inom ramen för den nedskärning om 2 000 tjänster som Skanska meddelade i höstas.
— Vi varslar kontinuerligt över landet nu, där vi ser att vi inte har projekt, säger Per-Lennart Berg.

Vilka 142 tjänster som kommer att försvinna är inte klart. Fackliga förhandlingar beräknas pågå åtminstone under maj månad.

På NCC Boende varslas ett 40-tal personer.
— Det är personal vi har ute i linjen, utspridda över hela landet, som berörs, säger Elisabeth Fallberg, personalchef på NCC Boende Sverige.

NCC har tidigare meddelat att man räknar med att säga upp totalt 2 500 personer under 2008 och första halvåret 2009. Varslen på NCC Boende ligger inom den ramen.

NCC Boende har redan lagt ner sin säljorganisation, med följden att 70 personer varslades om uppsägning i höstas.

Om volymen minskar även nästa år utesluter Skanska Sverige inte att fler personer kan tvingas lämna företaget än de 2 000 som tidigare har aviserats.

Det pratas om att fler kommer till bostadsvisningar. Ser ni några tecken på att marknaden vänder?
— Vi säljer förhållandevis bra i första kvartalet, om det håller i sig är det möjligt att vi kan starta nya projekt i slutet av året. Men då kommer det att handla om mycket lägre nivåer än tidigare, säger Per-Lennart Berg.