Nu högst i stan

Nu högst i stan
Karlatornet på Lindholmen är nu högst i Göteborg. Foto: Kasper Dudzik

I och med gjutningen av 45:e våningen har Karlatornet nått en höjd på 146 meter. Det gör Karlatornet till den högsta byggnaden i Göteborg.

Därmed går man om Skanskas nybyggda kontorshus Citygate i Gårda med sina 144 meter.

– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet: antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet.

I början på mars nådde byggnationen halvvägs på sin väg mot de totalt 73 våningarna och en slutlig höjd på drygt 246 meter över färdig mark. Under en tid har byggtakten i genomsnitt varit ett våningsplan i veckan. Nyligen påbörjades den del av Karlatornet, där byggnaden får sin karakteristiska ”twist” i våningsintervallet 38 till 57. Där flyttas byggnadens hörn cirka 60 cm per våning och skapar en midja som vrider sig en kvarts varv.

Enligt plan når byggnationen våning 60 i september och då nås ännu en milstolpe i projektet –Karlatornet passerar Turning Torsos 190 meter och blir högst i Norden.

Just nu pågår en mängd olika moment i byggnationen samtidigt. I toppen gjuts kärna och bjälklag, fasaden monteras och har nått upp till våning 25 och i husets nedre delar färdigställs lägenheter med kök, parkettgolv och övrig fast inredning. Däremellan görs alla övriga installationer för att färdigställa de drygt 600 lägenheterna till att inflyttningen i Karlatornet inleds under andra halvåret 2023.

– Just nu har vi en arbetsstyrka på cirka 500 personer som jobbar i två skift. Det är ett enormt stort och spännande projekt som kräver noggrann planering och koordinering. Arbetet flyter på fint och vi ligger enligt alla planer, säger arbetschef Anders Gustafson.

Relaterade artiklar

Serneke tvingas betala över 50 miljoner kronor till energibolag
”Vi vill vara nästa generations byggkoncern”
Bygger Vänersborgs nya tingsrätt
Serneke drar i handbromsen – varslar 100 om uppsägning