Nyheter

Nu högst i stan

Karlatornet på Lindholmen är nu högst i Göteborg. Foto: Kasper Dudzik
Karlatornet på Lindholmen är nu högst i Göteborg. Foto: Kasper Dudzik

I och med gjutningen av 45:e våningen har Karlatornet nått en höjd på 146 meter. Det gör Karlatornet till den högsta byggnaden i Göteborg.

Därmed går man om Skanskas nybyggda kontorshus Citygate i Gårda med sina 144 meter.

– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet: antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet.

I början på mars nådde byggnationen halvvägs på sin väg mot de totalt 73 våningarna och en slutlig höjd på drygt 246 meter över färdig mark. Under en tid har byggtakten i genomsnitt varit ett våningsplan i veckan. Nyligen påbörjades den del av Karlatornet, där byggnaden får sin karakteristiska ”twist” i våningsintervallet 38 till 57. Där flyttas byggnadens hörn cirka 60 cm per våning och skapar en midja som vrider sig en kvarts varv.

Enligt plan når byggnationen våning 60 i september och då nås ännu en milstolpe i projektet –Karlatornet passerar Turning Torsos 190 meter och blir högst i Norden.

Just nu pågår en mängd olika moment i byggnationen samtidigt. I toppen gjuts kärna och bjälklag, fasaden monteras och har nått upp till våning 25 och i husets nedre delar färdigställs lägenheter med kök, parkettgolv och övrig fast inredning. Däremellan görs alla övriga installationer för att färdigställa de drygt 600 lägenheterna till att inflyttningen i Karlatornet inleds under andra halvåret 2023.

– Just nu har vi en arbetsstyrka på cirka 500 personer som jobbar i två skift. Det är ett enormt stort och spännande projekt som kräver noggrann planering och koordinering. Arbetet flyter på fint och vi ligger enligt alla planer, säger arbetschef Anders Gustafson.