Nyheter

Nu lämnar Paulsson Strabag

I ungefär ett år har Mats O Paulsson varit dotterbolagschef på Strabag. Nu blir han koncernchef på installationsjätten Bravida. — Det är en större utmaning, säger han.

Mats O Paulsson var vd för Peab Industri när bolaget bröts loss från Peabkoncernen och börsnoterades. Men redan året därefter köptes bolaget tillbaka till Peabkoncernen. Då hade Lehman Brothers just gått i konkurs och finanskrisen var global.

— Det var inget konstigt utifrån omständigheterna, men då kom jag tillbaka i en dotterbolagsroll och tyckte att nu får jag hitta på något annat, berättar Mats O Paulsson.

Då blev han vd för den österrikiska byggkoncernen Strabags skandinaviska verksam­het, som inkluderar Oden anläggningsentreprenad.

— När jag slutade på Peab Industri var drömmen att komma tillbaka till den rollen, som totalansvarig för en egen koncern, och nu gör jag det. I Bravida får jag en mer komplett uppgift med ansvar för allt.

Sedan 2009 har han varit styrelseledamot i Bravida. Han tillträder som koncernchef den 5 maj. Han ersätter då Torbjörn Torell, som fortsätter i Bravida som styrelseledamot.

Är du en hoppjerka?

— Jag upplever det inte så själv. Tidigare i mitt liv har jag jobbat 17 år för Skanska och sen tio år för Peab.

Hur har Strabag reagerat?

— De blev inte glada direkt, men vi har hanterat det i god anda, säger han.

Hur ser du på att du nu lämnar entre­prenörssidan och går till installationssidan?

— Det är det som ska bli väldigt spännande. Det handlar om att lära sig saker och skaffa sig erfarenheter. Men jag har insikt i bolaget sedan något år tillbaka, så jag har lärt känna bolaget på ytan, säger Mats O Paulsson.

Upplärd hos jättarna

Namn: Mats O Paulsson.

Ålder: 52 år.

Bor: I villa i Malmö.

Utbildning: Civilingenjör med in­riktning mot väg och vatten.

Familj: Hustru, son och hund.

Fritidsintressen: Skog och mark, jakt och fiske.

Karriär: Har bland annat jobbat som entreprenad­chef och arbetschef på Skanska, varit vd för Syd­sten, vd för Swerock, vice vd i Peab, vd för Peab Industri och är för närvarande vd för Strabag Scandinavia.

Aktuell: Ny koncernchef för ­Bravida.