Nyheter

Ny teknik kan ge billigare hus

Flerfamiljshus av både trä och betong kan byggas snabbare och med högre kvalitet, enligt en ny avhandling från Luleå tekniska universitet. Med franska träskruvar går det att bygga ihop limmade träbalkar med prefabricerade betongplattor.

Det har gjorts många försök i olika länder att bygga flerfamiljshus där man utnyttjar betongens tyngd och styrka med träets lätta smidighet.

— Ingen har egentligen lyckats, säger Elzbieta Lukaszewski, som nyligen lagt fram en doktorsavhandling med en ny och ”omvänd” metod där man kombinerar limmade träbalkar med exempelvis prefabricerade bjälklag av betong.

I tidigare försök har man monterat träbalkarna först och sedan gjutit betong ovanpå träet. Det har inte fungerat, framför allt på grund av problem med krympning i kombination med väta.

Elzbieta Lukaszewski föreslår en annorlunda metod och en omvänd arbetsordning — först betong sedan trä. En förutsättning är att träet är limmade balkar och betongen prefabricerade platta element som är försedda med speciella förbindare eller fästelement.

Dessa speciella fästelement — särskilt ett med franska träskruvar — är en förutsättning för att det hela ska fungera. Dessa är också enkla att tillverka och lätta att montera. Hela byggprocessen går därför snabbare.

— Byggprocessen blir både snabbare och billigare. Med betong istället för trä mellan våningsplanen går det också att ha längre golv som dessutom har akustiska fördelar, är tystare, säger Elzbieta Lukascewska.

Forskning om liknande byggmetoder pågår på flera universitet i världen, i Sverige på Chalmers.