Årets Byggchef

Nya utmaningar väntar i höst för Årets Byggchef

Årets Byggchef Jack Len sitter i år med i juryn. Foto: Lambertsson.
Årets Byggchef Jack Len sitter i år med i juryn. Foto: Lambertsson.

Tiden efter utnämningen har varit fantastisk, konstaterar Jack Len, som förra året utsågs till Årets Byggchef. Men nu väntar nya utmaningar, som nytt jobb och som en av jurymedlemmarna i Årets Byggchef.

Livet har inte varit riktigt sig likt sedan regionchefen på Ramirent överraskades på arbetsplatsen med buller och bång av Byggcheferna, Byggvärlden samt arbetskollegor i början av december förra året.

– Det har varit en fantastiskt rolig resa för min del. Det känns nästan som i går som jag vann, man är fortfarande lite chockad. Jag har träffat så otroligt mycket folk och framför allt fått så mycket uppmärksamhet kring mitt ledarskap och mitt tänk som ledare. Både från människor från min egen bransch, men även från andra branscher. När man får höra så mycket positivt om sitt ledarskap så känner jag att jag själv vill fortsätta utvecklas som ledare, säger han.

Fyra dagar lång utbildning

I juryns motivering lyftes bland annat malmöitens förmåga att sätta laget framför jaget, att vara inkluderande och för mångfald och jämlikhet. Förutom äran att under ett år få kalla sig Årets Byggchef fick Jack Len även en plats i Ledarstudions program Det personliga uttrycket – en fyra dagar lång utbildning i att kommunicera tydliga budskap.

– Den var fantastiskt bra. Jag tyckte ändå att jag var hyfsat bra innan på att prata inför en grupp, men jag lärde mig otroligt mycket på den här utbildningen. Jag lärde mig också mycket om mig själv; vad man gör, hur man står, var man har händerna… man inser faktiskt att man har omedvetna ticks. Jag rekommenderar alla som ofta talar inför grupper att gå den här utbildningen.  

För Jack Len blir det också minst sagt en spännande höst. Efter semestern väntar nämligen inte den sedan tolv år sedvanliga bilresan till Ramirent, utan nu kommer bilfärden i stället att gå till nya arbetsplatsen Lambertsson.

– Jag har fått en snarlik tjänst som regionchef på Lambertsson region syd. Det är kanske lite tragikomiskt, men största anledningen till att det blev så här beror enligt mig på dåligt ledarskap uppåt i hierarkin. Sen har jag varit där i tolv år, jag kan allt innan och utan och det kändes samtidigt bra att prova något nytt.

Vad har du för förväntningar på din nya arbetsplats?

– Jag ser med tillförsikt fram emot mitt nya uppdrag. Lambertsson hör till Peabkoncernen som är en våra största byggbolag. Det blir en otrolig rolig resa. Och Lambertsson vill att jag ska fortsätta den resan som jag påbörjade på Ramirent och jag har redan fått mycket positiva kommentarer från personalen på Lambertsson. Jag kommer att leda runt 130 personer i min region, det är lite fler än hos Ramirent.

De nya medarbetarna kan också räkna med en ledare som sätter träning och hälsa högt. Utnämningen till Årets Byggchef ledde nämligen till att Jack Len kontaktades av brottarbröderna Lidberg som erbjöd honom en PT online i sex månader.

– Jag har pratat mycket och hälsa och träning och Team Lidberg tyckte det vore roligt om Årets Byggchef medverkade i deras träningsprogram. Det här kommer jag också att kunna använda på min personal för att få dem att aktivera sig mer, tänka på kosten och helt enkelt må bättre. I dag är den psykiska ohälsan väldigt stor och jag, som gammal idrottsman, vet att träning leder till bättre hälsa.

Juryarbete väntar

En annan sak som väntar i höst är jury-arbetet i Årets Byggchef, som Jack Len nu är en del av och som drar i gång under hösten.

– Det ska bli otroligt roligt att få vara delaktig i det och att få se kandidaterna som väljs ut. Det blir intressant att få vara med och påverka och diskutera med juryn vem som blir min arvtagare.

Vad vill du helst se hos nästa Årets Byggchef?

– Jag kommer att trycka mycket på ledarskap, jag vill se en ledare som vill utveckla personer och skapa en sund arbetsplats. Det är vi ledare och chefer som ska synas minst, det är vi som ska få vår personal och bolag att växa. Sen är det alltid roligt om de har lite nya idéer och infallsvinklar på hur man skapar en sund arbetsplats.