Nyheter

Nytt fiffel med nya regler

Regeringens tanke med att införa rot-avdraget var att svarta jobb skulle bli vita. Men en hantverkare i Stockholm hittade en ny väg att fiffla: <br/> — Han erbjöd sig att ta upp hela kostnaden som arbetstid, berättar kunden.

En kvinna i Stockholm anlitade före jul en plattsättare för att bygga en vägg och sätta kakel i lägenhetens kök. Hantverkaren erbjöd sig att räkna hela kostnaden som arbete.

— Han sa det lite fint: Självklart kan jag ta upp hela kostnaden som arbetstid för din plånboks skull. Det lät som ett vanligt erbjudande, berättar kvinnan. Kvinnan accepterade erbjudandet. Hela arbetet kostade 6 000 och materialkostnaden omfattade ungefär 1 000 kronor. Som privatperson precis före julhandeln kunde jag inte motstå frestelsen, även om jag moraliskt sett tycker att byggjobben borde bli vita, säger hon.

Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier har länge argumenterat för att rot-avdraget ska återinföras för att fler svarta jobb ska bli vita. Mer än två miljarder per år hoppas han ska överföras från svart sektor till vit tack vare avdraget. Han blir besviken men inte förvånad när Byggvärlden berättar om hantverkarens erbjudande.

— Det där är väldigt beklagligt. Förekommer detta ska man ta reda på vilka företagen är så att man kan ta dem i örat. Den typen av oseriösa aktörer vill vi inte ha, säger han.