Nyheter

Nytt landmärke i Hyllie

Skanska kontorprojekt Klipporna. Illustration: Henning Larsen Architects.

Skanskas kontorsprojekt Klipporna i Malmöstadsdelen Hyllie byggs i tre etapper. Nyligen var det taklagsfest för det första kontorshuset, dit Skanska själva flyttar i augusti.

Klipporna är namnet på Skanskas kontorsprojekt i Hyllie, Malmö. Det består av tre huskroppar som uppförs i tre etapper och är beläget intill citytunnelns uppgång i den nya stadsdelen.

Skanska flyttar själva in i den första etappen om 6 000 kvadratmeter i augusti. Nästa hus står inflyttningsklart våren 2015 och där är det klart att Siemens hyr cirka

1 700 kvadratmeter fördelat på 1,5 våningsplan.

– Totalt rymmer fastigheten Klipporna cirka 18 000 kvadratmeter. Husen är på sju våningar och varje plan i etapp två omfattar cirka 1 100 kvadratmeter, berättar Jessica Andersson, marknadsansvarig på Skanska Öresund.

I dagarna har Skanska haft taklagsfest för det första huset och kontorsytorna börjar färdigställas.

Grönt och hållbart är ledorden för projektet som kommer att certifieras enligt Green Building och det internationella miljöcertifieringssystemet Leed på högsta nivån Platina. Skanska har tagit ett helhetsgrepp kring fastighetens miljöpåverkan och sett över allt från fastighetens läge och materialval till energianvändning och vattenförbrukning.

Klipporna kommer att producera egen kyla via Skanskas Deep Green Cooling, ett egenutvecklade klimatsystem som sänker klimatpåverkan från energin som används i en fastighet. Genom borrhål kan tas kyla från berggrunden för att kyla ner lokalerna till behaglig temperatur, även när det är som varmast ute.

– Utemiljön är också viktig och vi har satsat mycket på en grön innergård som omsluts av de tre huskropparna. Det blir en behaglig utomhusmiljö med träaltaner och prunkande växtlighet, säger Jessica Andersson.

Som namnet antyder har Henning Larsen Architects hämtat inspiration från klippor när de ritat husen. Med sina uppåtgående hörn och oregelbundna, kantiga drag påminner de om klippformationer.

Fönstren har utformats efter de hårda miljökraven och fasaden har fått bilda lameller mellan fönstren för att minska solinstrålningen. Genom studier av dagsljuset har man skapat en optimal arbetsmiljö genom att kunna utnyttja dagsljuset på bästa sätt och minska behovet att belysning.

Placeringen intill Hyllie Station gör det enkelt för hyresgästerna att välja kollektivtrafiken istället för bilen.

– I Klipporna  kommer det att finnas cykelparkering, omklädningsrum och duschar. På bottenvåningen finns plats för butiksytor, caféer och restauranger. Under mark byggs garage.

När Hyllie är fullt utbyggt kommer området omfatta cirka 8 000 bostäder och lika många arbetsplatser. Från Hyllie tar man sig till centrala Malmö på fem minuter med tåg och till Köpenhamn på 25 minuter.