Nyheter

Nytt landmärke i Stockholms inlopp

Kvarnholmens gamla silobyggnader från 1926 ska bli bostäder, belägna mitt i Stockholms inlopp. Nu har vinnaren av arkitekttävlingen utsetts.

”En spektakulär arkitektur med industrikänsla” blev vinnaren i Kvarnholmen Utvecklings AB:s tävling där fyra arkitektkontor tagit fram förslag för bostäderna på Kvarnholmen i Nacka. Sweco:s arkitekter har tagit fram det vinnande förslaget, där fem tolvvåningshus med omkring 200 lägenheter blir nytt landmärke på vattenvägen in mot Stockholm.

— Det var, trots många bra förslag, en enig jury. Sweco presenterade ett förslag i världsklass. De har lyckats med det svåra konststycket att bevara industriminnet från de historiska silobyggnaderna med en modern och nyskapande arkitektur, säger Martin Asp, vd för Kvarnholmens Utvecklings AB (KUAB) i ett pressmeddelande.

KUAB är ett samarbete mellan JM och KF Fastigheter. Nu inleds arbetet med detaljplanen för silo-området, målet är att ha en lagakraftvunnen plan redan under nästa år.

Juryns motivering:

”De tydliga riktningarna, storskaligheten och den starka vertikaliteten hos silokomplexet har fått prägla de nya byggnaderna, som sammantaget bildar en signaturbyggnad, ett attraktivt landmärke som kan upplevas även från långt håll. Under dygnets mörka timmar kommer de många glasade inslagen i form av fönsterrader, tornvåningar, trapphus och spänger att lysa upp Kvarnholmens östra del.”