Byggprojekt

Nytt landmärke – Sveriges högsta kontorshus i trä

kontorshus med trästomme,, umeå
Kontorshuset ingår i etapp 1 av projektet Östra Station, Ume. Bild: Wingårdhs Arkitekter

I Umeås nya område Östra Station byggs Sveriges högsta kontorshus i trä. Martinsons har fått förtroendet av Balticgruppen att leverera pelare och balkstomme i limträ och bjälklagsskivor i KL-trä.
NCC har anlitats som generalentreprenör för etapp 1
.

Kontorshuset ingår i etapp 1 av projektet Östra Station. Det blir tio våningar ovan mark, alldeles bredvid resecentrumet med samma namn. På de två understa våningarna, som byggs med betongstomme, blir det gym och en restaurangdel.

NCC är anlitad som generalentreprenör för etapp 1 som byggs och certifieras utifrån märkningen Miljöbyggnad Silver. 

– Det är ingen överdrift att kalla det för ett nytt landmärke i den här delen av Umeå. Som projektledare känner jag mig priviligierad att få arbeta med ett projekt som ligger i framkant av träbyggande och bidrar till att utveckla staden med ett nytt hållbart område. När vi definierat byggnaden har vi aktivt jobbat med hållbarhetsfrågor, exempelvis genom att hålla nere driftskostnader och att vi valt trä som stomme, säger Robert Wennberg.

Martinsons börjar leverera nästa år

Martinsons leverans av balkstomme och bjälklagsskivor består av 700 kubikmeter limträ och 2 200 kubikmeter KL-trä. Efter årsskiftet 2022/2023 är planen att trästommen ska börja levereras.­

– Vi tackar såklart för förtroendet. Det känns riktigt inspirerande att få vara delaktig i ett projekt som sätter en ny standard. Här kunde vi tidigt utforma detaljlösningar och strukturer för bästa möjliga väg framåt i projektet, säger Robert Andersson, projektledare på Martinsons.

Balticgruppen anlitade tidigt Martinsons som konsult i systemhandlingsskedet för att hitta viktiga nycklar och göra processen rationell från början, sedan har NCC upphandlat i full konkurrens.

– Det har känts jättebra med Martinsons och deras engagerade medarbetare som har erfarenhet från flera liknande projekt. Dessutom kommer träet från närliggande skogar med korta transporter som plus. Vi har redan hyrt ut över 80 procent av lokalerna och är övertygade om att trästommen bidrar till att det upplevs som attraktiva lokaler, säger Robert Wennberg.