Nyheter

Olle Ehrlén: ”Mer än vi räknat med”

Olle Ehrlén, vd och koncernchef för NCC, är besviken över Marknadsdomstolens dom i kartellmålet.

Marknadsdomstolen skärpte i sin dom NCC:s konkurrensskadeavgift till 200 miljoner kronor. När Byggvärlden talar med Olle Ehrlén på torsdagen har han ännu inte läst domen.

— Vad jag förstår så har man bedömt att vi har haft ett större ansvar än vad vi själva har funnit i vår utredning och man har inte tagit hänsyn till att vi har bidragit till utredningen. Jag tycker det är synd, inte bara för att det blir en kostnad för oss. Ska man ta tag i såna här saker krävs öppenhet, vilken signal skickar det här?

NCC hade sedan tidigare avsatt 150 miljoner kronor, vilket var bötesnivån som tingsrätten utdömde för NCC:s del. Nu kommer ytterligare 50 miljoner att belasta företaget.
— Det är mer än vad vi hade förväntat oss och räknat med, säger Olle Ehrlén.

Lagstiftningen ger utrymme för en sänkt konkurrensskadeavgift för den som bidrar till en utredning. Att NCC inte fick till stånd en sänkning i det här fallet tror Olle Ehrlén kan vara en nackdel för framtiden.

— Om man har ett regelverk tror jag inte att det är bra på sikt om man inte utnyttjar det. Ska man ta tag i sådana här saker och få stopp på dem så krävs öppenhet. Vi har tagit vårt ansvar, säger han.