Nyheter

Peab slår tillbaka <br></br> mot kritiken

— Vi ser allvarligt på det här, säger Niclas Brantingson på Peab om Arbetsmiljöverkets förbud mot takarbete inom koncernen.

Samtidigt säger han att det finns indikationer om att Arbetsmiljöverkets beslut skett på bristfälliga grunder.
— Vi har fått indikationer på att deras underlag för besluten inte varit riktigt fullgoda och har tillsatt en internutredning. Vi vill titta närmare på hur arbetet sett ut och vilken typ av takarbete som utförts i de två fall där förbud utfärdats, säger Niclas Brantingson, informationschef i Peabkoncenen.

Han berättar att Peab överklagat beslutet om ett generellt förbud till Arbetsmiljöverket och hoppas få möjlighet att lämna in kompletterande information inom den närmaste veckan.

Är Peab ett slarvigt företag vad gäller användande av fallskydd?
— Nej, det kan jag inte påstå. Om vi ser på antalet fallolyckor inom företaget så har de minskat rejält på senare år. Det kan alltid bli bättre, vi ska självklart ha en fullgod säkerhet. Men vi har ett gediget säkerhetsarbete och hade bland annat en stor hälso- och arbetsmiljökampanj som pågick under hela 2008.

Den då pågående kampanjen var enligt Niclas Brantingson anledningen till att Peab inte gick ut med någon särskilt riktad information om användande av fallskydd efter det första förbudet som Arbetsmiljöverket utfärdade. Inte heller efter det andra förbudet mot takarbete utan fallskydd på någon av Peabs byggarbetsplatser utgick någon form av information, något som kritiserats av Arbetsmiljöverket.

— Samtidigt har vi haft breda informationskampanjer som pågått hela tiden, säger Niclas Brantingson.