Nyheter

Peab stäms i AD

Fackliga förtroendevalda bland Peabs anställda har hindrats att utföra fackligt arbete. Det anser Byggnads som lämnat in två stämningar till Arbetsdomstolen.

Båda fallen gäller fackligt förtroendevalda i Skåne, som enligt Byggnadsarbetareförbundet har hindrats att utföra fackligt arbete. Stämningarna till Arbetsdomstolen riktas mot Sveriges Byggindustrier och Peab Sverige.

I det ena fallet kräver byggfacket skadestånd på 50 000 kronor till medlemmen och 75 000 kronor för egen del. Det handlar om ett skyddsombud som permitterades och informerades om att han skulle omplaceras från region Helsingborg till Malmö.

Väl på plats på sin nya arbetsplats fick mannen enligt stämningen höra att han inte skulle tillåtas utföra några fackliga arbetsuppgifter. Platschefen uppgav att han behövde en hantverkare på heltid och att det fanns andra fackligt förtroendevalda i Malmö som kunde sköta detta.

I det andra fallet har en fackligt förtroendevald beviljats ledighet för fackligt arbete men inte fått lön. Han är anställd inom Peab region Lund och fackligt förtroendevald som sammankallande i medbestämmandegruppen och handläggare i arbetsmiljöfrågor. Enligt Byggnads stämning har mannen vid flera tillfällen hindrats att utföra sitt arbete, bland annat ska en personalchef ha skickat ut ett mejl till platscheferna i regionen om att han inte fick vistas på Peabs arbetsplatser.

Vid ett tillfälle i oktober förra året blev den fackligt förtroendevalda avvisad ”under förnedrande former” från en av Peabs arbetsplatser där han bokat tid med platschefen och även bokat ett möte med fackets medlemmar. Byggfacket yrkar på skadestånd med 150 000 kronor till medlemmen och 325 000 för egen del för brott mot förtroendemannalagen och medbestämmandelagen.