Infrastruktur

Tar hem vägkontrakt för närmare en miljard

Peab får uppdraget att bygga om vägen mellan Götene och Mariestad. Foto: Trafikverket
Peab får uppdraget att bygga om vägen mellan Götene och Mariestad. Foto: Trafikverket

Det blir Peab som får uppdraget av Trafikverket att bygga om E20 mellan Götene och Mariestad. Kontraktssumman uppgår till 848 miljoner kronor.

Ombyggnaden är ett av de stora infrastrukturprojekten som regeringen gav klartecken till i början av året. Uppdraget innefattar ombyggnation av E20 från nuvarande motorvägsetapp vid Götene till väster om trafikplats Haggården vid Mariestad. Vägen ska byggas i en ny sträckning om totalt 20 kilometer med två körfält i vardera riktningen, mitträcke och en planskild trafikplats vid Lugnås.

– Vi är stolta över att återigen få Trafikverkets förtroende och det känns bra att vi kan vara med och skapa en säkrare och mer framkomlig väg. Detta är den fjärde etappen i utbyggnaden av E20 som Peab genomför och med vår specialistkompetens inom infrastrukturprojekt ser vi fram emot det fortsatta samarbetet med alla inblandade, säger Berth Larsson, regionchef på Peab.

Totalentreprenad

Utöver vägsträckningen innefattar projektet även byggnation av tretton betongbroar samt en rörbro. När vägen står klar kommer den att skyltas som motortrafikled och ha en hastighetsbegränsning på 100 kilometer i timmen.

– Planeringen av projektet har pågått i många år och vägen är efterlängtad. Det är roligt att vi nu kan starta byggandet tillsammans med Peab, säger Marita Karlsson, projektledare på Trafikverket.

Uppdraget är en totalentreprenad med projektstart under sommaren 2024 och beräknas klart för överlämning under 2028.