Nyheter

Pepparkaksgård inviger Citytunneln

Hur firar man på bästa sätt att Citytunneln i Malmö är klar? Självklart genom en skånegård — byggd av pepparkakor.

— Vi ville göra något speciellt inför invigningen av Citytunneln, säger Maria Nyman, presskontakt på Malmö stad.

Pepparkaksgården byggdes och visades under fredagen på Hyllie infocenter i bottenvåningen av Malmö Arena.

Gården är byggd av 750 kilo pepparkaksdeg och putsad med 500 kilo florsocker. Bygget har elever från Peabskolan och vuxenelever från bageriprogrammet på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium svarat för. Totalt omfattar pepparkaksgården 120 kvadratmeter fasadyta.

Men lite fusk döljer sig bakom den knapriga fasaden. Gården är nämligen byggd på en trästomme. Och för att foga ihop de 820 pepparkaksplattorna har man använt vanligt klister.

— Vi hade inte så mycket utrustning för att smälta socker, förklarar Maria Nyman.

Genom bygget av Citytunneln har Hyllie, som ligger i utkanten av Malmö, fått en ny tågstation. I samband med stationsbygget har även andra byggnader uppförts i området.

— Pepparkaksbygget är inget självändamål. Det visar precis de framgångsfaktorer som tillväxten i centrumområdet bygger på. Engagemanget och samarbetsviljan har varit fantastiskt från alla medverkande, säger Magnus Alfredsson från Malmö stads fastighetskontor, i ett pressmeddelande.

Pepparkaksgården kommer att stå i Hyllie Infocenter fram till den 10 december.

Ska ni äta upp pepparkaksgården sedan?

— Vi får väl ha husplundring i stället för julgransplundring, vi som har varit med och byggt den. Det har varit en del knaprande i samband med husbygget, säger Maria Nyman.