Nyheter

Percy Nilsson frias i insiderhärva

Byggprofilen Percy Nilsson frias, men näringslivstoppen Dan Olofsson döms i insiderhärvan. Foto: Carl Johan Erikson

12 av de 14 åtalade personerna döms i den uppmärksammade insiderhärvan som bland annat rör försäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park. Men byggprofilen Percy Nilsson frias av tingsrätten.

Bland de dömda finns näringslivsprofilen Dan Olofsson som, enligt SVT, döms för obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom och böter. Dan Olofsson ska under 2018 ha skickat ett SMS till Percy Nilsson om att en försäljning av Victoria Park var på gång. Därefter ska byggprofilen ha köpt aktier för 3,4 miljoner i bolaget. Dagen efter köpte tyska Venovia bostadsbolaget varpå aktien steg rejält.

Percy Nilsson frias, enligt SVT, med motiveringen att åklagaren inte kunnat bevisa att informationen i SMS:et faktiskt har använts till insiderhandel. Percy Nilsson hävdar att han redan hade bestämt sig för att köpa aktier innan SMS:et kom. Enligt vad åklagaren Pontus Hamilton säger till SVT kan det blir ta om en överklagan.

– Sannolikt kommer jag att överklaga. Det framstår som stötande att han frias. Han har handlat aktier tjugo minuter efter att ha svarat på ett sms som innehöll information. Att det skulle finnas en alternativ förklaring är osannolikt, säger åklagaren Pontus Hamilton till SVT.

Ytterligare ett ärende i härvan gäller försäljningen av den danska teleoperatören TDC.