Nyheter

Plåtpriset till House for Mother

House for Mother är ritat av Förstberg Ling. Foto: Markus Linderoth

Plåtpriset 2017 går till Förstberg Ling för House for mother i Vallastaden, Linköping. 
– Jag tycker att det är väldigt roligt att just fasaden uppmärksammas, säger arkitekt Björn Förstberg.

Arkitekturdagen PLÅT17 arrangerades för tionde året i följd. 
För sjätte året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET.

Priset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. 

I år föll valet på Förstberg Ling för House for mother. En byggnad som lyfter det vackra i det enkla.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att just fasaden uppmärksammas. Det är den del av huset som kan upplevas som provocerande och skulle kunna vara mer omstridd. Det känns kul att så många uppskattar den, säger Björn Förstberg, i ett pressmeddelande. 

Juryns motivering:

”PLÅTPRISET 2017 tilldelas en byggnad, eller snarare en personlighet, som med ett stillsamt trots tagit sin jordlott i anspråk.
Tack vare sin litenhet och enkelhet väcker den frågor gällande det invanda, det brukliga. En tradition utmanas, med en annan tradition. Genom smarta val av material och ytdisposition tillåts det provocerande anspråkslösa bli uttrycksfullt och livfullt. Byggnadens såväl yttre som inre färgas av dygnets varierande ljus och omgivningens skiftande årstider. Färger, ljus, skuggor och glans följer naturens val på denna kameleont.
Skräddarsydd funktionalitet för en mycket välbekant själ, tillför värme och mening åt varje detalj. Upphovsmännens goda förmåga att lyssna in och samverka kring behov, uttryck och tekniska detaljer summeras i tre sammanlänkade volymer, vilka står för ett lyhört skapande och ett personligt uttryck.”


FAKTA: HOUSE FOR MOTHER
Arkitekt: Förstberg Ling
Hyresgäst: Förstbergs mamma
Byggherre: Maria Grahn
Entreprenör: JS Byggnads AB
Metallfasad: Plannja Sinus 18, Blank aluminium