Nyheter

Polisanmälan efter asfaltbråk

Ett gammalt bråk mellan Peab asfalt och Sundvalls kommun ledde till en uppgörelse. Men nu har en granskning av uppgörelsen lett till misstankar om oegentligheter.

Sundsvalls tidning har i ett flertal artiklar berättat om det stora asfaltbråket i Sundsvall. Peab vann en upphandling men relationen mellan beställare och entreprenör ledde till en tvist.

Kommunen höll inne med 13 miljoner kronor eftersom man ansåg att Peab brutit mot avtalet. Peab kontrade med att bolaget i så fall skulle rikta motkrav på 30-55 miljoner kronor.

Tidningen avslöjade innehållet i en hemlig uppgörelse parterna emellan. Den innebar att Peab skulle betala 3,7 miljoner kronor till kommunen och att samarbetet skulle fortsätta.

Men när kommunens revisorer granskade uppgörelsen upptäckte de underligheter. De har särskilt reagerat på en sak:
— Det är att man beställt en typ av asfalt som inte ingick i upphandlingen. Dessutom en asfalt som kommunen fått betala betydligt mer för, trots att den höll lägre kvalitet. Och det kan inte vara riktigt satt agera så, säger Mikael Gäfvert, ordförande för revisorerna till Sundsvalls tidning.

Kommunen beslöt därför att lämna in en polisanmälan.
— Det finns misstankar om oegentligheter i kommunens hantering av avtalet och vi vill därför att polisen ska utreda det närmare, säger Bodil Hansson, S, ordförande för service- och tekniknämnden (före detta fastighetsnämnden) till Sundsvalls tidning.
Vem eller vilka som eventuellt har begått brott får utredningen visa, anser hon.

Mattias Jonasson, som är regionchef för Peab asfalt, säger till Byggvärlden att han inte oroas över polisanmälan.
— Jag förstår det som en intern grej på Sundsvalls kommun, att det handlar om deras hantering.
Han ser bråket som avslutat men samarbetet med kommunen fortsätter.