Politisk dumstrut för bostadsråd till studenter

Politisk dumstrut för bostadsråd till studenter
Studenterna försökte ge honom en dumstrut. En Vänsterpartist uppmanade honom att klippa sig och börja sköta sitt jobb. Bostadsminister Stefan Attefall hamnade i ordentligt blåsväder efter en intervju i tidningen Metro.

Det var i onsdagens Metro som bostadsminister Stefan Attefall (Kd) intervjuades om bostadssituationen för studenter.

— Bostadsmarknaden måste finnas med som variabel när man väljer utbildning och universitetsstad. Problemet är grundlagt sedan länge och har blivit värre. Det är ett misslyckande för svensk bostadspolitik, sa Stefan Attefall då.

I artikeln återgavs även att ministern hotar med att bostadssituationen i framtiden kan påverka hur regeringen tilldelar studieplatser på landets universitet och högskolor.

— Såna argument har funnits i diskussionerna, de kommer ju att växa i styrka, det är ganska naturligt, sa Stefan Attefall i en senare intervju i Sveriges Radio P4.

Men reaktionerna på Stefan Attefalls uttalanden har inte låtit vänta på sig. I ett pressmeddelande råder Vänsterpartiets Clara Lindblom bostadsministern att klippa sig och börja sköta sitt jobb.

— En bra början är att se över dagens skatteregler som ser till att hyresrätten är dubbelbeskattad och ett korridorsrum på Lappis beskattas lika hårt som en tolvrummare på Östermalm, säger Clara Lindblom.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (Fp) kallar Attefalls hot att låta bostadssituationen påverka antalet studieplatser för ”absurt.”

— Studenter ska välja studieort där de akademiska studierna är bäst och där utbildningen kan leda till arbete, säger Lotta Edholm i ett pressmeddelande.

Enligt regionplanekontoret kommer det att råda brist på 73 000 högutbildade i Stockholmsregionen redan år 2030.

— I ljuset av detta ter det sig milt sagt märkligt att som bostadsminister rekommendera studenterna att välja bort storstäderna, fortsätter Lotta Edholm.

Även Stockholms Handelskammare har reagerat på Attefalls hot om att styra studieplatser efter bostadssituationen.

— Det vore djupt olyckligt om regeringen valde att straffa den högre utbildningen i Stockholm på det här sättet, säger Fredrik Johansson, policychef vid Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Dagen efter Metroartikeln åkte Moderata studenter till socialdepartementet för att ge Stefan Attefall en dumstrut för sitt uttalande, rapporterar Sveriges Radio. Studenterna lyckades dock inte dela ut den till honom.

När Byggvärlden kontaktar socialdepartementet lämnar Stefan Attefall en skriftlig kommentar. Där skriver han att en student självklart ska välja utbildning där han eller hon helst vill studera.

— Men när boendesituationen på många orter blir allt svårare tvingas studenterna förmodligen att tänka på detta när de väljer utbildningsort i de fall utbildningarna i övrigt är likvärdiga, skriver han.

Och nu backar han också från det han tidigare sa i P4-intervjun. Nu skriver bostadsministern att bostadssituationen i de olika högskole- och universitetsstäder inte är något som styr när staten fördelar studieplatser.

— Och det finns heller inga sådana planer, skriver han.

Relaterade artiklar

Prognoscentret: ”Unga kan köpa sin första bostad i de flesta kommuner”
Minskad byggtakt under första kvartalet
Färre kommuner uppger bostadsbrist
Så här vill Byggföretagen förändra politiken – lanserar reformagenda