Nyheter

Positiv trend för byggjobb

Byggindustrin präglas av allt större framtidstro, visar en ny undersökning. Arbetsgivarna tror på ökad sysselsättning inför nästa kvartal.

Jobbprognoserna är fortfarande låga bland arbetsgivarna inom byggbranschen som tillfrågats i Manpowers undersökning. Men trenden är positiv, fler tror på ökat antal byggjobb under nästa kvartal.

— Resultatet tyder på ett trendbrott. Det råder fortfarande stor försiktighet inom byggbranschen, men den uppåtgående sysselsättningstrenden inom branschen inför fjärde kvartalet är positiva signaler som vittnar om att arbetsmarknaden är på rätt väg igen, säger Peter Lundahl, vd för Manpower Sverige, i ett pressmeddelande.

Fem av tio branscher som deltagit i undersökningen rapporterar uppgångar i sysselsättningstrenden, det vill säga andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar minus den andel som tror på en minskning.

Över 72 000 arbetsgivare i 35 länder har intervjuats i bemanningsföretagets arbetsmarknadsbarometer. Mest positiva inför det fjärde kvartalet i år är arbetsgivarna i Indien, Brasilien, Colombia, Peru, Kina, Australien, Singapore, Costa Rica, Kanada, Taiwan och Polen. Mest pessimistiska är arbetsgivarna i Rumänien, Irland, Japan, Spanien och Mexiko. Sverige hör till de länder i Europa som rapporterat positiva sysselsättningsplaner.