Nyheter

Posthus blir hotell för en miljard

Gamla posthuset i Göteborg är byggnadsminnesmärkt. Men nu ska huset förnyas. Ett lyxhotell intar lokalerna och siluetten förändras. En ny huskropp på 14 våningar ska byggas.

Clarion Hotel Post är namnet på det lyxbetonade hotellet, som just nu växer fram i de anrika lokalerna från början av 1900-talet. Ungefär 450 hotellrum, spa, restauranger och en bankettsal ingår i planerna.

– Vi har fått bygglov och har börjat med att riva invändigt. Vi räknar med att vara klara för invigning någon gång runt årsskiftet 2011/2012, säger Clas Hjorth, vd på Home Properties, som ligger bakom satsningen.

Projektet innebär inte bara att den gamla byggnaden förnyas. En ny huskropp på 14 våningar, ritad av Semrén & Månsson, byggs till. Just dessa planer har dock orsakat en hel del protester. Kommunen har bland annat fått ta emot protestlistor från allmänheten, som pekat på att stadsbilden förvanskas av hotellet. Under resans gång har också den nya byggnaden sänkts och minskat i storlek.

– Men att vi nu ändå bygger högt beror på att vi har behov för fler rum än vad som får plats i den befintliga byggnaden, säger Clas Hjorth.

Posthuset är byggnadsminnesmärkt. Hur har det påverkat er i planeringen?

– Det har varit en extra utmaning. Bland annat får fasaden och en massa detaljer inte ändras. Peab är totalentreprenör för projektet, som beräknas kosta cirka en miljard kronor.