Nyheter

Prinsesskrona snart verklighet

Ett sportcenter för kvinnor, formad som en prinsesskrona. Det är mycket som är speciellt med satsningen World village of women sports i Malmö.

I slutet av oktober vann den danska arkitektbyrån BIG arkitekttävlingen om det nya sportcentret i Malmö. Kronprinsessan heter förslaget som omfattar ungefär 100 000 kvadratmeter. Här ska idrottande, forskning och sjukvård samlas med ett gemensamt mål.

— Vi vill sätta fokus på kvinnligt idrottande. Det som i dag kallas för jämställt idrottande handlar om jämställdhet för männen. Det kan till exempel handla om att forskning om läkemedel anpassas efter mäns kroppar, säger Kent Widding Persson, initiativtagare och huvudfinansiär till projektet.

Det var en enhetlig jury som valde att rekommendera BIG: s förslag, som är format som en gigantisk prinsesskrona, med en arena i mitten och en park på taket.

— De har på en känslig plats med betydelsefulla byggnader i närheten, skapat en luftig och nytänkande lösning, säger Kent Widding Persson, som också var en av jurymedlemmarna.

Juryn har till medier sagt att BIG: s design lägger stor vikt vid att skräddarsy arkitekturen för kvinnor, med en otvungen atmosfär och en känsla av välbefinnande.

Hur skräddarsyr man arkitektur för kvinnor?

— Det där frågan ska du egentligen rikta till BIG som har en uttalad ambition kring detta. Jag har inte kompetensen att uttala mig. Men jag kan säga att deras förslag är modern med mycket gröna ytor.

Satsningen på det nya sportcentret handlar, enligt Kent Widding Persson, till 40 procent om strategi och till 60 procent om en vilja att visa gubbar att det är en viktig satsning.

— Hade vi gjort en liknande satsning, fast för båda könen, så hade vi fått konkurrera med tusentals liknande anläggningar bara i Europa. Nu blir vi unika och kan samla experter inom olika områden till samma ställe. Dessutom har vi fått Fifa med oss, de vill väl lätta på sitt dåliga samvete, säger han.

Men om det är en viktig satsning så är det också en dyr satsning. Ungefär två miljarder kronor är den beräknade produktionskostnaden.

— Men då får vi, förutom ett nytt sportcenter, också bostäder, kontor och butiker i Kronprinsessan, säger han.

Många byggföretag har vittnat om hur svårt det är att finansiera sina projekt. Hur ska ni kunna finansiera detta?

— Ja, det har varit svårt, för att inte säga omöjligt på den fronten det senaste året. Men nu går vi in i ett detaljplanearbete och under tiden tror vi att byggbranschen ska nyktra till. Dessutom hoppas vi på en samarbetspartner. Läget i Malmö är ju fantastiskt, säger han.

Det är bolaget Malmö Innerstaden , samägt av Kent Widding Persson och Dan Olofsson, som fått markanvisningar av kommunen på Hästhagen, som det aktuella området heter.

— För själva sportcentret, blir det en symbolisk arrendesumma varje år. För resten av Kronprinsessan så blir det marknadsmässiga priser, säger han.

Bygget av World village of women sports kommer antagligen att ske i etapper. Först ut är då uppförandet av lokaler till delar av Malmö högskola. Inga kontrakt är ännu skrivna men Kent Widding Persson hoppas att dessa tidiga etapper som tidigast kan stå klara om tre år.

— Men först ska grannar och andra instanser få uttala sig, berättar Kent Widding Persson.