Nyheter

Prisad för hus med <br></br> återvunnet glas

Småländska småhustillverkaren Karlson Hus isolerar sina hus med återvunnet glas istället för fossil cellplast. För det får de årets inspirationspris av Återvinningsindustrierna.

— Genom att isolera sina hus med skumglas gjort av återvunnet glas, minskar Karlson Hus användningen av fossil plast med 700 kilo per hus. Dessutom lägger det grunden för en skumglasindustri i Sverige. Därför är de mycket värdiga vinnare av Inspirationspriset, säger Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Priset delades ut i onsdags på Grand Hotell i Stockholm. Kennet Karlson, vd för Karlson Hus, tog emot priset från naturfotografen Mattias Klum.
— Vi vill bygga miljövänligt, klimatsmart och ansvarstagande i alla steg. Det är särskilt viktigt för hus som ska stå i hundra år, och att få Återvinningsindustriernas Inspirationspris visar att vi är på rätt väg. Det inspirerar oss att göra ännu smartare hus, säger Kennet Karlson, vd för Karlson Hus.

Karlsson Hus tillverkar sina hus i Småland. Alla småhus kan fås med energi- och klimatpaketet Ekomer, vilket innehåller isolering med återvunnet glas.

Under bottenplattan av betong ersätts traditionell frigolit med glas som återvunnits som isolerande ”skumglas”. Det tillverkar av Hasopor Hammar AB i Hammar i Närke och går under produktnamnet Hasopor. Materialet spärrar mot fukt och kyla underifrån, väger mycket lite och är lätt att bygga med. Materialet är kemiskt och termiskt stabilt och drar inte åt sig vatten.

Enligt juryns motivering så är en av de stora fördelarna att med att använda skumglas i isoleringen att det minskar energiresursanvändningen vid husbygget med närmare 60 procent, samtidigt som det minskar deponeringen av återvunnet förpackningsglas i Sverige.