Byggprojekt

Projekt skjuts fram på grund av världsläget

Illustrationsbild från projekt Tamarinden i Örebro. Bild: FOJAB.
Illustrationsbild från projekt Tamarinden i Örebro. Bild: FOJAB.

Det osäkra världsläget gör att kommunägda Örebrobostäder tvingas skjuta fram planerade nybyggnadsprojekt. Bland annat berörs prestigebygget Tamarinden.
– Det beror framför allt på osäkerheten som är just nu, säger Jan Dahlkvist, byggchef på Öbo.

Just nu ser man över vilka projekt som kan skjutas fram i tid. Framför allt handlar det om projekt där inte hyresgästerna berörs, till exempel nyproduktioner och där nämner Jan Dahlkvist bland annat den planerade energismarta stadsdelen Tamarinden i Sörbyängen. Enligt byggchefen handlar det inte direkt om materialbrist eller ökade materialkostnader, utan snarare det osäkra läget som råder.

”Se åt vart det bär”

– Det är framför allt det som händer i Ryssland och Ukraina. Personligen tror jag att man om några månader kommer att se åt vart det bär. Det känns inte så dramatiskt detta. Och om man skjuter lite på byggstarten för till exempel Tamarinden så är det inte säkert att det ens påverkar sluttiden. Men vi har sagt att vi ska ta ett nytt beslut efter sommaren och se vart det här tar vägen.

För projekt Tamarinden har utbyggnaden av infrastrukturen redan startat och ursprungstanken var att påbörja byggnationen av de cirka 700 bostäderna till hösten. I den nya stadsdelen ska även verksamhetslokaler, en förskola och parker byggas. Bakom satsningen står Örebro kommun, Örebrobostäder, Magnolia, Friendly Building, Tornet och Serneke.

Byggtemas konkurs

Men tillgången till och priset på material är ändå något som Örebrobostäder, liksom många andra, kämpar med i dag.    

– Det gäller nog för alla och då handlar det om till exempel trä och stål som våra entreprenörer har diskuterat. Men vi tittar på den här 6§3-paragrafen i ABT (som möjliggör prisändring i vissa undantagssituationer, reds. anm).

Örebrobostäder berörs också till viss del av Örebro-byggaren Byggtemas konkurs.

– Vi berörs lite av konkursen, men inte så mycket. De hade ramavtal med oss, men inga stora entreprenader. Ekonomiskt känns det inte så dramatiskt för, men de har gjort många jobb åt oss. Där har andra drabbats värre.

Tar över som totalentreprenör

Då syftar han till exempel på kommunala fastighetsbolaget Örebroporten vars renovering av Stadsbyggnadshuset fick avbrytas när byggbolaget gick i konkurs. Byggtema hade upphandlats som totalentreprenör för projektet. Men detta tas nu i stället över av Elprofilen i Örebro, enligt Örebrokuriren. Elprofilen var tidigare anlitad som underentreprenör i projektet. Efter påsk ska renoveringsarbetet ha kommit igång igen efter uppehållet.

– Det här är en ny roll för oss. Vi gör detta för att vi förstås vill slutföra vår egen del i entreprenaden och också bidra till ett färdigombyggt modernt kontorshus till Örebroporten och Örebro kommun, säger vd Lars Larsen till tidningen där han också tillägger att man inom kort kommer att kontraktera ett byggföretag som underentreprenör åt Elprofilen.

Huset kommer vid färdigställandet heta Åbylunden och är uthyrt till Örebro kommun. Under första kvartalet 2023 beräknas inflyttning ske.