Nyheter

Räddade grannar från eldsvåda

Onsdagen den 27 oktober fick en abrupt start för snickaren Markus Örnberg. När han skulle säga hejdå till sin fru på morgonen kände han röklukt i sovrummet.<br> — Några minuter senare var det övertänt, berättar han.

Det var vid sextiden på morgonen som Markus Örnberg gjorde sig i ordning för att åka till jobbet på NCC i Umeå. När han kände röklukten sprang han ut i trapphuset och såg brandrök. Uppe på vinden hörde han hur det brann i förrådsutrymmet.

Medan Hanna Örnberg larmade brandkåren började Markus Örnberg banka på grannarnas dörrar. Därefter rafsade paret ihop några saker från lägenheten.

— Det är svårt att veta vad man behöver. Det blev foton, bröllopsfoton, och viktiga papper, berättar han.

När de sprang ut från lägenheten var trapphuset fullt med rök. Ungefär tio minuter efter att de hade larmat brandkåren stod de utanför och såg vinden övertändas.

— Då kände vi att nu får vi se hur lågorna kommer in i vår lägenhet och vi förlorar allting, men det stannade som tur är av. Betongkonstruktionen i taket gjorde att lägenheterna klarade sig. Men hela taket brann bort, berättar Markus Örnberg.

Bostadshuset har sju lägenheter och sex av dessa var bebodda. När räddningstjänsten kom till platsen hjälpte den en familj att komma ut. Ingen skadades i branden.

Var det tack vare dig som alla klarade sig?

— Det var nog fler som sprang därnere. Man hjälptes väl åt, säger Markus Örnberg.

Hans arbetsledare på NCC, Ida Sörensen, har i alla fall utnämnt honom till månadens hjälte i NCC:s regionala informationsblad. Han har dessutom blivit intervjuad av Västerbottens-Kuriren.

— Det är kul att det uppmärksammas när det går bra. Det viktigaste är att ingen vart skadad, säger han.

Nu har Markus och Hanna Örnberg fått en ny lägenhet att bo i medan deras röksaneras. Markus Örnberg är mycket glad över allt stöd de har fått efter branden.

— När man ser hur alla har skött sig, Bostaden och försäkringsbolaget, då blir man hur glad som helst. Och det har varit så positivt från arbetsledningen, de har frågat om vi behöver tak över huvudet eller en bil att låna, säger han.

Brandchef Lars Tapani berömmer Markus Örnbergs insats.

— Självklart har det haft en effekt, vi fick ut folk tidigare än annars. Ju tidigare man larmar desto bättre, säger han.