Nyheter

Renoverar badrum på halva tiden

NCC laddar upp inför renoveringen av miljonprogrammets bostäder genom att köpa en industriell metod att renovera badrum.

Vanligtvis tar det mellan 20 och 50 dagar att renovera ett badrum. Nu ska det gå på tio dagar, skriver byggkoncernen i ett pressmeddelande.

– Enligt Boverket behöver 65 000 badrum renoveras varje år under kommande tio åren Vi behöver hitta effektivare metoder, säger Tomas Carlsson, vd på NCC Construction

Dessa effektivare metoder har man nu hittat hos företaget Inwall i Katrineholm som under många år utvecklat ett mera industrialiserat sätt att upprusta badrum.

Färdiga badrumspaket byggs på fabriken i Katrineholm och levereras i containrar som är paketerade moment- och lägenhetsvis. Så ska det gå att halvera renoveringstiden, förutsatt att byggdelarna monteras av särskilt utbildade multihantverkare

I princip byggs ett nytt badrum inuti det gamla, med minimalt rivningsarbete och en logistik som är skräddarsydd.

– En metod som väl passar in i värt koncept ”Hållbar renovering”, säger Tomas Carlsson.

Företaget i Katrineholm har sedan 2004 genomfört omkring 2 200 badrumsrenoveringar med metoden som 2003 utsågs till ”Årets innovation” av Svenska byggbranschens utvecklingsfond och 2008 tog hem andrapriset i Sabos tävling ”Utmärkt renovering!”