Nyheter

Ripasso går vidare med solenergisatsning

Att den förre Ericsson-vd:n Sven Christer Nilsson blev snuvad på statliga pengar stoppar inte hans solenergisatsning, skriver Miljörapporten.

— Vi kommer att gå vidare med satsningen. Det är på rull, säger Sven Christer Nilsson, vd för solenergibolaget Ripasso Energy.

Men han är hemligthetsfull kring bolagets framtida satsningar. På frågan hur de ska få ihop pengar för att starta produktion svarar han:
— For me to know for you to get.

Finns det något i din telekombakgrund som du har nytta av i det här projektet?
— Nej, inte mer än att jag efter ett långt liv i näringslivet har en stor erfarenhet som jag kan bidra med, säger han.

Miljörapporten har tidigare skrivit om att Sven Christer Nilsson försökt dölja satsningen genom att låta konsultbyrån Näringslivets EU-byrå ansöka om 115 miljoner kronor från Energimyndigheten för att tillverka ett nytt solenergisystem i Sverige. Det nybildade företaget Ripasso Energi AB ägs av Sven-Christer Nilsson och Hans Hansson, vd på Scania Bussar.

Bolagets teknik bygger på att en stor spegel samlar in solljus, värmen driver en stirlingmotor som i sin tur driver en generator som producerar el. Tekniken ska tillverkas i Sverige men exporteras till länder med mycket sol.

Bolaget har ensamrätt på att använda Kockums ubåtsmotorer för civilt bruk.Tillverkningen ska ske i Sibbhultsverken i Skåne, ett stort industriområde där Scania förut hade sin produktion av växellådor.