Nyheter

Risk för akut bostadsbrist

Antalet nybyggda bostäder väntas bli rekordlågt under 2009, visar preliminära siffror från Boverket som Dagens Industri tagit del av. Samtidigt kommer den rekordstora 90-talistgenerationen ut på bostadsmarknaden.

Den väntade tvärniten i bostadsbyggandet i kombination med att omkring 640 000 unga ska ut på bostadsmarknaden under de närmaste åren kommer att leda till akut bostadsbrist, skriver DI. Preliminära uppgifter från Boverket visar på ett mycket lågt antal nybyggda bostäder nästa år, samtidigt som småhus- och bostadsrättsförsäljningen fått en skjuts av de låga räntenivåerna.

— Även om antalet bygglov ligger på en hög nivå tror vi att många projekt läggs på is. Men det är oerhört svårt att bedöma, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, till tidningen.

Även Sveriges Byggindustrier (BI) spår rekordlågt antal nya bostäder, 15 000 i år och 16 500 nästa år.
— Våra medlemmar har väldigt svårt att få krediter från bankerna. Det gör tyvärr att man måste minska produktionsvolymerna. En del projekt kommer att ställas in medan andra skjuts på framtiden, säger Björn Wellhagen, boendeexpert på BI, till DI.