Nyheter

Så byggs Wisdome – Stockholms nya träprojekt

Ny upplevelsearena i trä byggs på Djurgården i Stockholm. Bild: Elding Oscarson Arkitekter

En helt unik upplevelsearena för vetenskapskommunikation kommer nu att uppföras som en tillbyggnad till Tekniska museet på Djurgården.
– Med Wisdome Stockholm vill vi även tänja på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä, säger projektledaren Astrid Stenberg.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter, stadsarkitekt Torleif Falk, Elding Oscarsons arkitekter och representanter från Blumer Lehmann, Stora Enso, Nibe, Ericson och Kungliga Djurgårdens förvaltning deltog vid det första spadtaget för Tekniska museets nya tillbyggnad. Även museets ordförande astronauten Christer Fuglesang var på plats tillsammans med projektledaren Astrid Stenberg.

Byggnaden med sina extrema spännvidder över den sfäriska domen ska bli en inspirationskälla och ett referensobjekt för framtidens hållbara byggande.

Mittpunkten är en klotformad igloo, som man i projektet kallar för domen, som också kommer att byggas i trä.

Bild: Elding Oscarson Arkitekter

– Där inne kommer det att finnas en omslutande 360 graders duk där vi kommer att kunna visualisera världen på helt nya sätt, säger Astrid Stenberg.

Med visualiseringstekniken kommer det att skapas möjligheter för helt nya upplevelser av teknik och vetenskap. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegriplig information om den senaste forskningen inom mikrokosmos, klimat och digitala superkrafter. Målgruppen av besökare är både inom akademi, skola, näringsliv och museibesökare i alla åldrar.

– Byggnaden i sig är extremt ambitiös men den har en diskret placering här på innergården, säger Astrid Stenberg.

Wisdome start för hundraårsjubileum

Ytan där den byggs är inte så stor och det finns befintliga byggnader på alla fyra sidor. Det välvda trätaket kommer dock att synas ovanför några av taken.

Wisdome Stockholm är den största satsningen sedan Tekniska slog upp dörrarna på Djurgården och öppnandet markerar även starten för museets hundraårsjubileum. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Wallenbergstiftelserna, Erling-Perssons Stiftelse, Stora fonden och Fritz Öst fond för elektroteknik.

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat byggnaden som både utmanar och sätter material och konstruktion på prov.

–Vi har draperat domen med ett lätt tak av trä som följer den runda formen. Under taket finns även en stor öppen yta som är flexibel och kan användas till event, utställningar och fungera som en ny social hub för Tekniska. Det kan också se ganska enkelt ut, eftersom det egentligen bara den runda domen och ett tak, men det är egentligen väldigt komplext, förklarar Johan Oscarson från Elding Oscarson Arkitekter.

Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare i mitten. I arbetet har man tagit hjälp av det schweiziska företaget Blumer Lehman som har gjort ett par liknande konstruktioner förut. Cirka 20 kilometer LVL-trä kommer levereras av Stora Enso och sedan böjs och anpassas med en exakt precision.

48 meter i spännvidd

Jessika Szyber, som är affärsutvecklingschef på Stora Enso, förklarar att taket kommer att vara 26 gånger 48 meter i spännvidd utan pelare eller stöd i mitten.

–Taket kommer att ha 500 sammansatta balkar. Varje balk består av fem stycken tunnare individuella LVL-balkar. Totalt blir det 2500 individuella LVL-balkar i taket.

Fokus ligger på att bygga hållbart och att det ska vara så lite spill som möjligt. Man räknar med att byggnaden kommer att väcka uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Det är också en del av projektidén, att det inte bara är det som kommer att visas på 3D skärmar inuti domen som ska vara intressant för besökaren, även konstruktionen av hela Wisdome.

Fokus ligger på att bygga hållbart och att det ska vara så lite spill som möjligt. Man räknar med att byggnaden kommer att väcka uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Det är också en del av projektidén, att det inte bara är det som kommer att visas på 3D skärmar inuti domen som ska vara intressant för besökaren, även konstruktionen av hela Wisdome.

– Vi vill visa upp och pusha för vad man kan göra med trä, säger Jessika Szyber.

Wisdome ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet.

Wisdome

Byggstart: 21 februari 2022
Färdigställt: 2023
Arkitekter: Elding Oscarson i samarbete med konstruktör Florian Korse
Byggherre: Tekniska museet
Huvudentreprenör: Oljibe
Träspecialister konstruktion och utförande: Blumer Lehmann i samarbete med Création Holz Herman Blumer, SJB Kempter Fitze och Design-to-Production.
Träleverantör: Stora Enso
Antal sittplatser i kupolen: 100
Yta: 1325 m2
Storlek på kupolen: 21,6 m i diameter. Höjd 12,2 m