Nyheter

Så kan Göteborgs nya Handelshögskola se ut

Förslag nummer ett, Haga Forum.

Akademiska Hus bjöd in till en arkitekttävling om utformning av ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Nu har sex förslag valts ut, men vem som har ritat vad är ännu hemligt. 

I juni 2014 bjöd Akademiska hus in till tävlingen och de deltagande arkitektkontoren fick i uppgift att ta fram nya lokaler för Handelshögskolan och samtidigt skapa en integrerad stationsuppgång för den framtida pendeltågsstationen Haga.
intresset var stort och totalt fick de in 73 intresseanmälningar från hela Europa.

Följande sex kontor har valts ut att delta i själva tävlingen:
• Yellon + Kim Utzon Arkitekter + WSP + Atkins, Sverige/Danmark
• Johan Celsing Arkitektkontor, Sverige
• Johannes Norlander Arkitektur + Arup, Sverige/Storbritannien
• Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Danmark
• XDGA + Contekton + Integra engineering + Andersson & Hultmark, Belgien/Sverige
• Nieto Sobejano Arquitectos, Tyskland /Spanien

Nu visas de sex olika förslagen upp anonymt, eftersom tävlingsjuryn inte får veta i förväg vilket förslag som kommer från vilket arkitektkontor.

– I de sex förslagen har arkitekterna tagit sig an uppgiften; att gestalta ett arkitektoniskt tilltalande tillägg till Handelshögskolan och Vasastaden, med höga ambitioner. Förslagen visar på olika intressanta sätt att utveckla stadsrummet och skapa samspel mellan nya och gamla byggnader, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst, tillika juryordförande, i ett pressmeddelande.

Juryn, som består av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter, kommer nu att göra en djupdykning bland de olika förslagen för att sedan tillkännage vinnaren i slutet av mars 2015.