Nyheter

Så slipar du ditt cv

Finputsa på ansökan och uppdatera ditt cv. Nu är det extra viktigt att vara beredd. <br></br> Och det handlar inte bara om innehållet – utseendet är också viktigt för att rekryteraren ska se den röda tråden.

— Jag brukar jämföra en jobbsökarprocess med en varumärkeskampanj. Du är produkten och ansökan är förpackningen som ska spegla innehållet. Om man tittar på ett cv har man ju inte personen framför sig. Det handlar om att sälja in sig till en intervju och nu är det extra många sökande till varje jobb. Det är nödvändigt att sticka ut.

Det säger Lisa Bondesson. Hon är samordnare för studentverksamheten på Sveriges Ingenjörer, som har en cv-hjälp på nätet för medlemmarna.

— Mallarna är bra för att man ska vara säker på att få med allt av betydelse. Många tar mallen från vår hemsida och fyller bara i egna uppgifter, men det är för trist, man måste arbeta om dem så att den egna personligheten träder fram, säger Lisa Bondesson.

Det är viktigt att både brevet och början på cv:t innehåller något som fångar intresset, eftersom man inte vet vilket av papperen som rekryteraren läser först.

Brevet får gärna vara kort. Det är en konst att få till språkmässigt.
— Det är inte så lätt för ingenjörer. Den som lyckas har ett försprång, säger hon.

Lisa Bondessons erfarenhet är att många skäms för att framhäva sig själva.
— Den spärren måste bort. Det kan vara bra att ta hjälp av nära och kära, låta dem kolla om du ger den rätta bilden av dig själv.

Lisa Bondesson rekommenderar att man någon gång också låter ett proffs titta på materialet. Till exempel om man söker och söker och aldrig blir kallad till intervju. Då kan det vara något fel på ansökan. En fallgrop som många nyexade trillar i är att skriva att de vill ha det här jobbet för att få användning för sin examen.

— Det gäller ju alla i din avgångsklass, så se till att lyfta fram det som gör just dig speciell, vad just du kan bidra med och hur du vill utvecklas.

Men är cv:t felfritt och du ändå aldrig blir kallad är det kanske fel sorts jobb du söker. Kanske är du överkvalificerad? Eller inte tillräckligt erfaren?
— Många teknologer ser det som ett självändamål att vara ledare. Det är en bubbla som finns i utbildningen, alla säger att de vill leda, men av deras egenskaper att döma borde det vara ett mer långsiktigt mål.

Elisabeth Vene / Ny Teknik

Fakta / Fyra tips för ett vinnande cv

1. Var personlig. Jobba mycket med inledningen, som ska sammanfatta dina främsta egenskaper och ditt mål med ansökan.

2. Var specifik. Agna med rätt bete till just det företaget och just det jobbet.

3. Gör ett jätte-cv som innehåller allt.Sålla fram det relevanta för varje tillfälle. Glöm inte eventuella föreningsmeriter. Strukturera. Skriv i punktform. Börja med vad du gör nu och jobba dig bakåt i kronologin. Högst 2 A4-sidor, gärna bara en, men inte om du måste trycka ihop materialet. Det ska vara lättöverskådligt med en kort sammanfattning överst. Skapa en egen mall för både cv och följebrevet, som du sedan anpassar till varje jobb du söker.

4. Undvik luckor. Om de finns, för att du har varit sjuk eller arbetslös, kan du lägga fram det på ett positivt sätt i intervjun – om någon alls undrar.