Nyheter

Samtalssoffa där du inte kan skylla på andra

Frida Spångberg och Rebecka Pettersson, Spotlight PR, har hand om bokningarna till Stoppa machokulturens samtalssoffa. Här berättar de för Linda Carlsson, vård- och omsorgscollege i Örebro län och Elsa Levinson, Fatta, om vilka regler som gäller. Foto: Anna Sjöström

Under Almedalsveckan har kampanjen Stoppa machokulturen, som Byggcheferna och Byggnads står bakom, en samtalssoffa ute på Visbys gator.
I soffan får besökare en chans att prata om stora och små frågor, med nya och gamla kontakter.
Men det gäller att följa reglerna.

Soffan är tillgänglig i Almedalen alla dagar till och med torsdag 7 juli, mellan klockan 9-17.
Vem som helst kan boka in sig för en pratstund, eller leta upp soffan via dess GPS och hoppas att den är ledig.

Dock krävs att man har med sig någon att prata med.
– Intressant initiativ, det här är viktiga frågor. Jag jobbar själv med bland annat jämställdhetsfrågor och hade gärna pratat med någon som kommer från en mansdominerad bransch, säger Linda Carlsson, regional samordnare för vård- och omsorgscollege i Örebro län, som stannat till vid den röda soffan.
Hon lämnade sina kontaktuppgifter och hoppas på att få matchas med någon annan som vill diskutera i soffan.

I soffan får besökarna prata om vad som helst, stora och små frågor, men enligt reglerna måste de använda sig av väl underbyggda argument och inte svepande formuleringar.
Under samtalets gång ska parterna visa att de lyssnar på varandra och så finns det några ord som ska undvikas.

– Det är lätt att gömma sig och sina åsikter bakom ord som ”man”, ”folk” och ”andra”. Därför är de förbjudna i samtalet. Här ska besökarna stå för sina åsikter och används ett förbjudet ord kan samtalspartnern trycka på ett larm för att påminna om vad som gäller, säger Frida Spångberg, från Spotlight PR, som ansvarar för samtalssoffan under Almedalsveckan.

Vill du boka tid i samtalssoffan?
Gå in på stoppamachokulturen.nu
Därifrån kan du också se vart soffan befinner sig.