Nyheter

”Se över missbruket av id-kort”

Peringvar Östblom och Peter Leander, Fair Play Bygg, med den andra årsrapporten. Foto:: Anna Sjöström

Vad måste göras för att stoppa den utbredda arbetsmarknadskriminaliteten i byggbranschen?
Den frågan ställde Fair Play bygg i ett seminarium.
Lättnader på sekretess mellan myndigheter, se över missbruket av id-kort och skärpta regelverk är några av lösningarna som deltagarna vill se.


Fair Play Byggs andra årsrapport, för 2017, visar en bild av en bransch med stora problem: utbrett svartarbete, korruption, storskaliga skattebrottsupplägg och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Totalt fick de under förra året in 141 tips och ärenden, varav 55 överlämnades till myndigheter för vidare utredning. Flest ärenden, 49 stycken, lämnades till Skatteverket.

Under 2016 överlämnade tog de emot 106 ärenden och 42 ärenden lämnades till olika myndigheter.
Skatteverket stod som mottagare för 37 av dessa ärenden. I december 2017 kunde man se vissa resultat av Skatteverkets arbete med de ärenden som överlämnats under 2016: dittills hade 16 företag upptaxerats med totalt 18 944 360 kronor.

Hittills i år har Fair Play Bygg fått in 101 ärenden.
– I den andra årsrapporten kan vi konstatera att svartarbete finns i alla delar av byggbranschen och vi ser företag som växer från små underentreprenörer till huvudentreprenörer, trots att de drivs genom kriminellt upplägg, säger Peter Leander, Fair Play Bygg.

Den vanligaste brottsmisstanken som Fair Play Bygg får tips om är skattebrott där arbetsgivare avlönar sin arbetskraft svart.
Peringvar Östblom, Fair Play Bygg, berättar lite om de ärenden de utrett:
– Byggnadsarbetare som bodde på ett industriområde. De hämtas upp på Skavsta och sedan bussas och fram och tillbaka till arbetet och boendet. Efter arbetsdagen stoppar arbetsgivaren in i lokalerna igen, och det är inte ovanligt att de får en skvätt vodka för att hålla sig lugna. Det gränsar till trafficking. Och vad händer om det börjar brinna? Hur ska de ta sig ut?

Han har också exempel på bolag som hämtar arbetskraft från Sydamerika och där arbetarna måste betala ett par tusen dollar för att få jobbet. Sedan jobbar de för låg lön, betalar för att bo i en lägenhet full med våningssängar och måste även betala till arbetsgivaren för att få behålla jobbet.
– De har inte arbetstillstånd och betalar för att få behålla jobbet. På så sätt görs de till medbrottslingar och det är ett sätt att få dem att hålla tyst.

Några slutsatser som Fair Play Bygg gör är att det finns en utbredd arbetsmarknadskriminalitet, att det är liten eller ingen risk att åka dit och de ställer sig frågan om dagens kontrollfunktioner är utvecklade mot dagens hotbild.

– Är byggbranschen den värsta branschen? frågar Alexandra Pascalidou, moderator.
– Det är en av de värre. Branschen omsätter stora pengar och att det är många led gör det svårt att komma ner på djupet. Dessutom fajtas branschen med andra problem: viten på grund av föreningar gör att en del kan bli lockade att lira i gränstrakterna. Arbetskraften är också en av de dyrare sakerna i processen, så därför fuskas det med den, säger Pia Bergman, Nationell samordnare, Skatteverket.

– Det har varit så här länge. Byggbranschen har alltid varit en bransch med mycket problem. Det är en kontantintensiv bransch allt går ut på att de verkligen huvudmännen ska distansera sig från brott. Det innebär komplexa och omfattande utredningar. I utredningen av Nya Karolinska hittade vi ett upplägg med 20 målvakter och 100 bankkonton, säger Stefan Lundberg, Chefsåklagare, Ekobrottsmyndigheten.

Den största utmaningen för de som utreder är att komma förbi målvakterna och högre upp i hierarkin, menar han.

De fick ge förslag på åtgärder för att minska kriminaliteten i byggbranschen.
Stefan Lundberg:
– Bolagsverket måste få effektivare kontroller och här måste det kanske skjutas in resurser, se över missbruket av id-kort, det finns alldeles för många godkända id-handlingar i Sverige, nya ID06 måste ses över och så det ständiga gisslet med målvakter. Här krävs skärpta regelverk, till exempel borde näringsförbud ges när man döms för bokföringsbrott av normalgraden, inte bara vid grovt brott som i dag.

Pia Bergman:
– Vi vill se en justering av personalliggarna så att bemanningsföretag ska vara som en egen organisation med eget organisationsnummer, då blir det lättare att stämma av mot arbetsgivaravgifter och vi måste få en sekretesslättnad dels inom Skatteverket och mellan Skatteverket och andra myndigheter.

Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen och tidigare inrikesminister, Socialdemokraterna, och Johan Hedin, Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet, deltog också i seminariet.
– Vi måste se till att alla som vill verkar på arbetsmarknaden i Sverige har samma villkor och regler att följa. De som inte sköter sig ska inte kunna ha andra priser. Vi har för stela regler för offentlig upphandling – att det alltid går till den med lägsta priset. Regelverket är till för att ta bort korruption, men det går att ställa andra krav, till exempel kollektivavtal, säger Anders Ygeman.
Han ville också ha en översyn av id-kort och ID06.

– Jag vill se en lättnad av de sekretesshinder som finns inom skatteverket och andra myndigheter. Jag har motionerat om det varje år, säger Johan Hedin.