Nyheter

Sex års fängelse för bedrägeri

Nu har domen mot de män i Uddevalla som stod åtalade för bland annat bokföringsbrott och oredighet mot borgenärer kommit.
Via olika bolag har de handlat stora mängder byggvaror och maskiner, utan att betala. 
Tre av dem döms till fängelse, de får ett år och åtta månader, respektive sex år.

En 48-åring döms till sex års fängelse för grovt bedrägeri, häleri, grov oredlighet mot borgenärer, bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott, narkotikabrott, försvårande av skattekontroll och brott mot vapenlagen. Han får också ett näringsförbud på tio år.
Han ska också betala skadestånd till tio drabbade företag, på totalt 728 000 kronor.

Delar av skadeståndet ska han betala tillsammans med en 20-åring som döms till ett år och åtta månaders fängelse för dopningsbrott och grovt bedrägeri.

Dessutom döms en 25-årig man till ett år och åtta månaders fängelse för bedrägeri, grov oredlighet mot borgenärer, grovt bokföringsbrott och narkotikabrott. Han får också näringsförbud i fem år.

48-åringens 23-årige son får villkorlig dom för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Ytterligare en 25-årig man döms till skyddstillsyn för bland annat grov stöld, rattfylleri, narkotikabrott och bokföringsbrott.

Tre av männen greps i februari, efter att polisen bedrivit telefonavlyssning och spaningsverksamhet. Vid husrannsakan beslagtogs, förutom olika handlingar, en stor mängd byggmaterial.

Åtalet kretsar kring tre företag, som åklagaren hävdar att de alla styrts av 48-åringen, även om det funnits andra formella företrädare.
Via företagen har fått varor levererade till sig, men utan att betala. Det handlar främst om byggnadsmaterial, maskiner och byggnadsinventarier.