Nyheter

Självtömmande papperskorg håller råttorna borta

Papperskorgar där skräpet sugs ut med hjälp av vakuumteknik. Det är ett nytt svenskt trick för att hålla parker rena och fria från råttor. Först ut i Stockholm är Mariatorget.

På Södermalm i Stockholm ligger Mariatorget. Här finns fontän, lekpark, gräsmattor och överfulla papperskorgar. Det senare ska snart bli ett minne blott. I nästa vecka startar projektet med att installera sex konliknande papperskorgar som tömmer sig själva när det behövs.

– Papperskorgen töms när en nivåmätare talar om att den är full, säger Jonas Törnblom hos leverantören Envac.

När nivåmätaren signalerar att det är dags för tömning skapas ett undertryck i det underjordiska rörsystem som papperskorgen är kopplad till. Sedan öppnas en ventil i papperskorgens botten. Via ventilen sugs skräpet in i rör som leder till en container. Undertrycket och suget skapas med hjälp av fläktar. Det handlar med andra ord om en sopsug med en ny typ av inkast.

Bakom utvecklingen ligger det svenska företaget Envac, som specialiserat sig på soptransport med hjälp av vakuumteknik.

– Ännu så länge svetsas inkasten för hand här i Sverige. För att automatisera processen måste vi upp i serievolymer på minst 100 stycken.

Tekniken med de självtömmande papperskorgarna har tidigare testats i den holländska staden Almere samt i bostadsområdet Nissa Strand i Halmstad.

– Men där är belastningen inte lika hög som vid Mariatorget, säger Jonas Törnblom.

Lagom till julruschen ska de självtömmande papperskorgarna stå redo att ta emot och forsla bort flanörernas skräp. Tanken är att även papperskorgarna längs Hornsgatan samt fastigheter runt Mariatorget ska kunna anslutas till systemet. Allt till en kostnad på 8 miljoner kronor.