Nyheter

Sju arkitekter bygger koja

En arkitektonisk stjärnsmäll ägde i höstas rum på Brittas pensionat. Sju topparkitekter strålade samman i ett kojprojekt. <br></br> — Vi ser det som en spännande utmaning, säger Bolle Tham, arkitekt på Tham & Videgård Hansson arkitekter.

En genomskinlig, och till synes svävande kvadrat, eller en futuristisk rishög? Snart kan du få välja mellan dessa, och andra ovanligt påkostade kojor i byn Harads i Norrbottensskogarna.

Nästa år är det nämligen tänkt att ett antal arkitektdesignade kojor ska uppföras i projektet ”Design hotel in Harads”. Bakom projektet står Britta och Kent Lindvall på Brittas pensionat.

— Vi ville skapa en ny boendeupplevelse i skogslandet. Vi börjar med sex stycken men vår framtida plan är att skapa kanske 50 trädrum, förklarar Kent Lindvall.

Nu ska Treehotel AB bildas för att söka finansiering under 2009. Om allt går vägen blir byggstarten nästa år. Enligt Kent Lindvall har det inte varit dyrt att låta arkitekter utforma kojorna.
— Nej de har gjort detta som ett lustfyllt uppdrag så det har inte varit dyrt.

Priset för en övernattning är inte fastställt än men Kent Lindvall tror att priset per natt och koja hamnar på 2 600-2 900 kronor.

Bör man ta med sig sjösjukepiller när det är blåsigt?
— Det hoppas jag inte. Det ar en del av upplevelsen att det blåser.

Bland de inbjudna arkitekterna finns bland andra Marge Arkitekter, Sandell & Sandberg, samt Tham & Videgård Hansson arkitekter.

— Platsen är en bergsluttning fem minuter från Brittas pensionat, som kommer att stå för service, förklarar Bolle Tham på Tham & Videgård Hansson arkitekter.

De har konstruerat en kub med speglande glas som är genomskinlig inifrån.

Er koja, eller trädhotell, som ni också kallar det, ser väldigt tung ut. Är det verkligen stabilt?
— Det fungerar konstruktivt med stabiliserande vajrar, vilket gör att trädhotellet inte rör sig på grund av vind eller liknande.

Hur tar man sig upp och ner?
— Det blir en stege eller repbro från nästa träd.

Och vad händer när trädet växer?
— Konstruktionen tillåter det, inga skruvar eller spikar fixerar trädhotellet, endast en form av kläminfästning.

Bolle Tham vill också lugna framtida gäster med små kissblåsor. Det kommer visserligen inte att finnas en potta i kojan men väl en gemensam dusch och wc i närheten på marken.