Nyheter

Sh bygg: ”Ska både bevara och utveckla”

Dalia Ramzi tillträdde som vd för Sh bygg sten och anläggning för snart ett år sedan. Foto: Sh bygg

Med ny vd, nytt huvudkontor och nya geografiska områden siktar familjeföretaget Sh bygg, sten och anläggning högt under 2022 – samtidigt som man tar sats mot nästa års 100-årsjubileum.
– Vi ska växa kontrollerat inom alla våra affärsområden, säger nya vd:n Dalia Ramzi.

2021 var ett händelserikt år för Uppsalabaserade Sh bygg, sten och anläggning. Covid-effekten med minskad omsättning uppvägdes av flera positiva satsningar. Bland annat utökade bolaget sitt geografiska område till Västerås efter att man vunnit ramavtal med kommunen. Sh bygg byggde även ett nytt huvudkontor i Uppsala som man flyttade in i under hösten.

För första gången rekryterades också en extern vd.

– Det var bolaget snarare än branschen som lockade mig, säger Dalia Ramzi som tillträdde i april 2021.

Dalia Ramzi rekryterades från facility managementbolaget Alliance+ där hon varit vd sedan 2018 efter att ha varit vice vd, affärsutvecklingschef och regionchef i samma företag.

Men efter 20 år i FM-branschen kände hon sig redo att prova något nytt.

– Sh bygg är ett välskött företag med ett genuint intresse för sina anställda. Jag och företaget har samma värderingar, bland annat när det gäller medarbetarskapet och hållbarhetsfrågorna, säger Dalia Ramzi som snart avverkat första året på vd-stolen.

Ska växa inom alla affärsområden

Sh Bygg har sin historia inom stensättning. Det största affärsområdet inom koncernen är mark och anläggning följt av byggverksamheten. Därefter kommer dotterbolagen JMG Betong och Sh Asfalt.

– Vårt mål är att växa inom alla våra affärsområden där vi just nu ser den främsta tillväxten på byggsidan och hos JMG. Vi ska växa kontrollerat i vårt geografiska område, men aldrig på bekostnad av vår lönsamhet.

Dalia Ramzi bytte bransch och tog över vd-stolen i Sh bygg sten och anläggning, och blev bolagets första externa vd.

Ledningen ser ett stort värde av att ha anställd personal och kunna erbjuda sammansvetsade specialiserade team och bygga långsiktiga kundrelationer.

– Vi tror på att ha personal i egen regi delvis då vi ser att vi kan säkerställa en högre kvalitet till våra kunder, säkerställa en kontinuitet i våra projekt men också säkerställa en ökad säkerhet och kontroll på arbetsplatserna.

Men rekrytering är en stor utmaning i byggbranschen, konstaterar Dalia Ramzi.

– Det gäller att bredda sökområdet, se till mångfalden och gå utanför de traditionella kanalerna. Vi måste locka till oss nya generationer och få ungdomar att tycka det är coolt att jobba i byggbranschen. Det är spännande att få vara med och utveckla samhället. Jag har sett att det finns en enorm yrkesstolthet i branschen, säger Dalia, som inte vill förklara sitt eget branschbyte med mod.

”Det klickade direkt”

Det handlade snarare om intresse och nyfikenhet. Däremot tycker hon att Sh Bygg visade stort mod genom att söka en vd utanför branschen och familjen.

– Jag tycker det var modigt att de ville satsa på någon utifrån. De ville få in nya ögon och någon som kunde tillföra något nytt. När man kliver in i ett familjeföretag måste det klicka om det ska fungera. Det klickade direkt – och jag har blivit mycket väl mottagen.

Ägaren Lars Svensson, som växlat upp till koncern-vd, kommenterade rekryteringen så här:

– Dalia är vår första vd utanför familjen; farfar Sven Heribert grundade företaget 1923. Därefter har min pappa Rune och min bror Janne varit vd, och jag tillträdde 2002. Jag är stolt över mig själv som vågar släppa taget och lämna över till någon annan.

Vad har du tagit med dig för erfarenhet som du kan bidra med i din nya roll?

– Den första tiden har jag haft fokus på att lära känna verksamheten, medarbetarna och de olika affärsområdena. Jag vill hitta godbitarna inom de olika delarna för att sedan kunna stärka och utveckla dem. Jag kommer att bidra med kunskap inom struktur, organisations och arbetsmetoder för att höja kvaliteten och öka effektiviseringen. Jag har också erfarenhet av strategiskt hållbarhetsarbete. Men jag har inte den tekniska kompetensen utan där litar jag helt på min organisation.

Hur ser du på framtiden?

– Vi kände av en coronaeffekt 2021 och omsättningen gick ner något vilket också påverkar vår lönsamhet. Men nu börjar orderböckerna fyllas på ordentligt så jag är optimistisk. Nästa år firar företaget hundra år och nu lägger vi en grund för nästkommande hundra år. Företaget har en spännande resa framför sig med fokus på tillväxt samtidigt som det är viktigt att kulturen i företaget inte går förlorad. Att få vara med och leda bolaget på denna resa ser jag som ett mycket spännande uppdrag.

Vilka projekt jobbar SH Bygg med just nu, några särskilda som du vill lyfta?

– Vi jobbar både åt privata och offentliga beställare. Till exempel så bygger vi 300 studentlägenheter i Uppsala i samverkan med Stiftelsen Norrlandsgårdarna, i en totalentreprenad i samverkan med Gavlegårdarna utför vi ett stort projekt med omfattande renovering av två anrika byggnader i det nya bostadsområdet Godisfabriken i centrala Gävle, och vi fortsätter utbyggnaden av Frösåkersskolan åt Östhammar kommun.

”2022 har börjat starkt”

Du ångrar inte att du gav dig in i byggbranschen?

– Nej, det gör jag inte. Det här är en jättespännande och viktig bransch. Jag gillar att lära mig nya saker och utvecklas, och det gör jag varje dag. Jag är också imponerad över den yrkesskicklighet och yrkesstolthet som finns hos våra medarbetare. En spännande utmaning för Sh Bygg men också för hela branschen – är att bevara det fina man byggt upp samtidigt som man utvecklar och moderniserar.

Sh Bygg sten och anläggning

Är ett av Sveriges äldsta familjeägda entreprenadföretag som grundades som stensätteri 1923 av Sven Heribert Svensson och ägs idag av barnbarnet Lars Svensson.

Verksamheter: Anläggning, bygg, byggservice, mät, sten, trädgård. Dotterföretag inom: Betong och Asfalt och systerföretag inom Fastighetsutveckling.

Huvudkontoret finns på Grafikgatan 17 i Uppsala. Kontor finns även i Upplands Väsby, Östhammar, Enköping, Västerås och Gävle.

Enligt senaste årsredovisning var omsättningen för 2021 1 589 866 (1 649 527) tkr.

Bolaget har 432 anställda.

Vd: Dalia Ramzi kommer närmast från facility managementbolaget ALLIANCE+ där hon varit vd sedan 2018 efter att ha varit vice vd, affärsutvecklingschef och regionchef i samma företag. Dessförinnan har Dalia bland annat haft ett antal chefspositioner i företaget Coor Service Management och arbetat som controller hos Skanska Facilities Management (som senare blev Coor Service AB).