Nyheter

Skadeståndskrav efter kartelldom

Domen i asfaltkartellen under förra veckan gav ett startskott för rättsliga processer med skadeståndskrav från drabbade kommuner. Men det företag som dömts till högst konkurrensskadeavgift anser sig inte vara skadeståndsskyldigt.

— Vår uppfattning är att det inte finns några prishöjande effekter av det samarbete som Marknadsdomstolen nu fastslagit, och därmed inte heller någon skadeståndsskyldighet gentemot kommunerna, säger Ulf Wallin, jurist på NCC, till SVT.

Marknadsdomstolen skärpte NCC:s straff genom att höja konkurrensskadeavgiften från tingsrättens dom på 150 miljoner till 200 miljoner kronor. Den fällande domen för samtliga involverade byggföretag, förutom Svenska Väg som friades helt, innebär att skadeståndsprocesserna från drabbade kunder nu påbörjas. Det handlar hittills om skadeståndskrav från nio kommuner på tillsammans närmare 50 miljoner kronor.

— Ärendet har varit vilandeförklarat för att undvika preskription. Vi får sätta i gång och analysera domen nu, säger Michael Frie, juridiskt ombud för de nio kommunerna, till Nya Lidköpings-Tidningen.

Bland annat har Värnamo kommun stämt Skanska och NCC på 7,7 miljoner kronor. I Ulricehamn uppger kommunledningen att kartellen beräknas ha lett till att vägarbeten i området blivit 40 procent dyrare. Kommunen uppskattar att den har betalat omkring 5 miljarder kronor för mycket.

— Vi anser ju att vi blivit skadade genom att betala högre pris för asfalttjänster än vad vi skulle behövt om allt gått korrekt till, säger Lars-Olof Lindgren på kommunens serviceförvaltning, till Radio Sjuhärad.
Nu har kommunen lämnat in stämningsansökan mot både NCC och Skanska.