Priser

Skanska knep Håll Nollans arbetsmiljöpris 2023

Skanska tog emot Håll Nollans arbetsmiljöpris på tisdagen. Foto: Håll Nollan
Skanska tog emot Håll Nollans arbetsmiljöpris på tisdagen. Foto: Håll Nollan

Det blev Skanskas Team Fredricelundsskolan i Karlstad som tog hem Håll Nollans arbetsmiljöpris 2023 för sitt ”gedigna arbete i projektet, redan i de riktigt tidiga skedena, för en säker arbetsmiljö”.

Håll Nollans arbetsmiljöpris delades under Construction Summit ut för femte året. Arbetsmiljöpriset uppmärksammar team som gjort skillnad gällande de absolut viktigaste frågorna för bygg- och anläggningsbranschen – att alla på arbetsplatsen kommer hem oskadda efter en arbetsdag.

Hela produktionsfasen

Teamet från Skanska som arbetat i projekt Fredricelundsskolan i Karlstad planerade redan i projekteringsfasen för arbetsmiljön i projektet och fortsatte sedan genom hela produktionsfasen med att fortsätta utveckla arbetsmiljön. Något så enkelt som att följa upp antalet riskobservationer genom att samla bollar i ett transparent rör har bidragit positivt till arbetsmiljön och kulturen i projektet.

Håll Nollans vd, Ulrika Dolietis:

– Det är en ära att få dela ut Håll Nollans arbetsmiljöpris varje år och jag tycker att det är en av mina absolut roligaste arbetsuppgifter. Både att vara med och välja ut finalisterna och att sedan dela ut priset till det team som juryn utser. I år höll alla nominerade team riktigt hög nivå och det var otroligt jämnt i juryns röstning mellan de tre finalisterna.

Juryns motivering:

”Vinnarteamet visar att beslutsamhet, engagemang och strukturerat arbete med arbetsmiljö och säkerhet är det som gäller för att lyckas. I projektet som vinnarteamet arbetar i har de, redan i planerings- och projekteringsfasen, lagt både fokus och tid på att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö under genomförandet och deras ihållande fokus har gett resultat. Det här är ett team som genom delaktighet lyckats skapa motivation, engagemang och ansvarstagande hos såväl underentreprenörer som egna medarbetare. Vi ser att många skulle kunna inspireras och ta efter det här teamet, vilket skulle bidra till en stor förflyttning i branschen”.

Hedersutnämning

De övriga båda finalisterna var NCC:s Berggruppen och teamet bakom mekanisk bultsättning, Nya Tunnelbanan (Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Subterra och Sandvik). De sistnämnda fick ett hederutnämnande – som delades ut för första gången – för att de i projektet trotsat förutfattade meningar, som kan finnas i branschen, om att branschen inte utvecklas. ”Genom att utveckla en ny metod för mekanisk bultsättning i tunnlar har de både arbetat för förflyttning i branschen, vågat satsa resurser på att komma förbi hinder och samarbetat mellan aktörerna i projektet, något juryn ville uppmärksamma genom en hedersutnämning”.