Byggprojekt

Skanska säljer projekt för halv miljard

The Loop i Lund. Bild: Skanska
The Loop i Lund. Bild: Skanska

Skanska säljer kontorsprojektet The Loop i Lund för cirka 570 miljoner kronor till Vectura. The Loop blir ett NollCO2-hus och byggstart sker under våren.

The Loop blir en kontorsbyggnad med sex våningsplan och en uthyrningsbar yta på cirka 10 500 kvadratmeter. Skanska är entreprenör för projektet och byggkontraktet är värt cirka 370 miljoner kronor.

– Att bygga en traditionell kontorsbyggnad var det aldrig tal om, utan vi ville hela tiden skapa något unikt. Här ska science och business mötas och skapa nya innovativa samarbeten. Skanska kommer dessutom fortsätta att utveckla ytterligare två kontorsbyggnader i Science Village, säger Hans Fransson, affärsutvecklare på Skanska Sverige.

Byggs mellan EES och Max IV

Fastigheten kommer att innehålla ytor för kontorsytor och coworking, restaurang och en konsert- och evenemangssal som kan göras om till mässhall. Geografiskt kommer kontorshuset att byggas mellan forskningsanläggningarna ESS och Max IV, i hjärtat av Science Village i Lund.

Joel Ambré är vd på Vectura.

– Med tanke på vår stora satsning inom life science-segmentet, i både Forskaren och GoCo, är det riktigt roligt att vi nu förvärvat ännu en fastighet inom samma segment. Självklart är det extra kul att vi genom förvärvet också breddar vår geografiska positionering. The Loop blir ett direkt exempel på vad som händer när modern byggteknik möter höga hållbarhetsambitioner. Det ska bli spännande att se bygget ta fart och att se byggnaden växa fram i området, säger han.

NollCO2-projekt

The Loop blir ett Netto noll-energihus, vilket innebär att fastigheten producerar lika mycket energi som den använder på årsbasis. Bland annat kommer taket förses med en omfattande solcellsanläggning och byggnaden kommer att värmas upp av ett fjärrvärmesystem som nyttjar spillvärme från närliggande forskningsanläggningar. Enligt Boverkets beräkningsmodell för klimatdeklarationer uppskattas klimatavtrycket till cirka 370 kg CO2/kvm BTA.

Byggstarten av The Loop är planerad till våren 2022 med färdigställande 2024. Skanska kommer fortsatt att vara närvarande i Science Village, genom den kommande utvecklingen av ytterligare två kontorsbyggnader.