Nyheter

Skanskas lösning på bostadsbristen

Skanska hade byggt upp en BoKlok-lägenhet på 55 kvadratmeter i Almedalen.

Skanska visade upp konceptet BoKlok i Almedalen, där fokus låg mycket på bostadsbrisen, så satsningen som man gör ihop med Ikea passade väl in eftersom det sänker byggkostnaderna och halverar byggtiden. Dessutom är det ett boende för ”vanligt folk”.

BoKlok är en bostadslösning som utgår från vad en förskollärare tjänar. Lägenheterna finns från ett till fyra rum och kök, där en tvåa är 55 kvadratmeter stor och kostar 5 500 i månaden som bostadsrätt och lite mer som hyresrätt.
– Bostadsrätten kostar i snitt under miljonen att köpa, priset skiljer sig något beroende på var i landet man befinner sig. Men husen byggs över hela Sverige och just nu är vi uppe i 8 000 lägenheter, vi har en byggtakt på cirka 1 000 lägenheter om året, säger Bengt Fardelius, affärschef på BoKlok som vi träffade i etableringen på Strandvägen i Visby.
Almedalen handlar mycket om bostadsbristen och Skanska vill gärna visa upp sin lösning på bostadsbristen, som man erbjuder i samarbete med Ikea.
–  Det här är ett boende som ”vanligt folk” har råd med. Vi har kunnat sänka byggkostnaderna med 25-30 procent genom att vi upprepar samma lösning som tillverkas i fabrik i Småland. Modullägenheter är väldigt smart. Säg till en biltillverkare att han ska göra en unik bil till varje kund, det skulle aldrig fungera.
Konceptet kräver dock rimliga markpriser och att kommunerna inte detaljplanerar områdena för hårt, eftersom BoKlok bara byggs på ett sätt, med samma standardutrustning i varje lägenhet. Dock behöver inte själva husen se likadana ut.
– Det gäller att vi får träffa kommunen i ett tidigt skede. Sedan två år kan vi också bygga BoKlok i fyra våningar, avslutar Bengt Fardelius.

Jenny Marcuson