Nyheter

Skånskt storslam i samhällsbyggarpris

Citytunneln i Malmö tar hem guldmedaljen. Två andra skånska byggprojekt återfanns bland de nominerade. Det enda icke-skånska projekt som förmår utmana i finalomgången Bromma Blocks i Stockholm.

– Fast egentligen är alla de fyra nominerade projekten vinnare, även om Citytunneln vinner högsta priset, säger Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier som är med och arrangerar samhällsbyggardagen.

Från början var det 30 byggprojekt som var med och tävlade om årets Stora samhällsbyggarpris.

Ur dessa 30 vaskade man fram fyra nominerade bidrag — Trafikverkets ”Projekt 50-11” i Skåne, den nya akut- och infektionsbyggnaden på universitetssjukhuset i Malmö, KF Fastigheters projekt Bromma Blocks i Stockholm och Citytunneln i Malmö.

Trafikverkets projekt handlar om en uppgradering av 50 järnvägsstationer i Skåne, ”ett pilotprojekt när det gäller industriellt tänkande och digital upphandling”, enligt juryn.

KF-projektet Bromma Blocks går ut på att bygga en ny handelsplats inom det gamla flygplatsområdet i Bromma.

Att just Citytunneln vinner Stora Samhällspriset beror på att det blev billigare, bättre och byggdes snabbare än planerat — all tre skälen ytterst ovanliga när det gäller stora infrastrukturprojekt.

Att det blev så lyckat har enligt juryns motivering sin grund i: ”Ett tydligt ledarskap med fokus på framdrift, ett metodiskt arbete med praktisk riskhantering samt prestigelöshet och öppenhet för olika kompetenser…”

Juryn noterar också att den ”högklassiga arkitekturen och konstnärliga utsmyckningen” på stationerna.