Ekobrott

Skattesmäll för Byggmax-grundare

Byggmax grundades 1993 och 2015 sålde Göran Petersson sina aktier i bolaget. Foto: Byggmax

Byggmax-grundaren Göran Peterssons bolag på Cypern upptaxeras med över 55 miljoner kronor efter en aktieförsäljning som gjordes 2015.

Göran Petersson sålde sitt innehav, drygt 800 000 aktier, i bygghandelskedjan 2015 via det helägda Cypern-bolaget Jarrton Management Limited, uppger nyhetsbyrån Siren. Försäljningen ska enligt Skatteverket ha inbringat över 50 miljoner kronor till bolagskassan. Enligt bolaget har man inte redovisat vinsten i Sverige eftersom det inte funnits något fast driftställe här samt att Göran Petersson sedan länge är bosatt i Thailand och enbart är hemma i Sverige på kortvisiter.

Fastighet i Halmstad

Men Skatteverket anser att Göran Petersson var folkbokförd i Sverige vid tiden för försäljningen 2015 och även hade tillgång till en fastighet i hemstaden Halmstad. Cypern-bolaget och Göran Petersson delar dock inte Skatteverkets uppfattning att det funnits en tillräcklig stark anknytning till Sverige.

Ytterligare skatt

Skatteverket lägger även på ett skattetillägg som straff för bristerna. Tillägget utgör 40 procent av den skatt som Jarrton Management Limited ska betala på den i efterhand fastslagna inkomsthöjningen.  

Beslutet kan omprövas av myndigheten på bolagets begäran, eller överklagas till förvaltningsrätten. Byggmax grundades 1993 av Göran Petersson, Lars Lindberg och Stig Notlöv.