Nyheter

Skolbarnen kastar sten mot bygget

Vakter och en skyddsmur krävs för att freda byggarbetarna på Sjumilaskolan i Göteborg. Eleverna vräker ner stenar mot sporthallsbygget. – Vi bygger en hall för elevernas skull och de kastar sten mot oss. Det är för jäkligt, konstaterar platschefen Magnus

Tillbyggnaden av idrottshallen på Sjumilaskolan i norra Biskopsgården i Göteborg, startade i juni och utförs av företaget Bergman & Höök. Problemen med stenkastning började nästan direkt.

– Det haglar ner sten lite då och då. De kommer dessutom från ganska hög höjd, så om de träffar kan de göra stor skada. Killarna har naturligtvis hjälm, men det är ju inte meningen att man ska gå omkring på bygget och vara rädd, säger Magnus Johansson.

Några av eleverna har åkt fast efter att ha kastat. De går från årskurs två upp till högstadiet.

– Om man är nio år, kanske man inte tänker på konsekvenserna. De vi kommit på har ångrat sig. Men det finns även äldre elever som har gått förbi och kastar sten lite på måfå. De hade man önskat sig mer av.

Vakter har placerats ut för att försöka få bukt med problemet. Det har hjälpt en del. Men nu har man även tvingats bygga en skyddsbarriär. Den består av plank på ena sidan och ett tak av plastväv.

– Jag har jobbat i branschen i 20 år och har aldrig varit med om något liknande. Att vi tvingas skydda de som arbetar på det här sättet övergår allt jag varit med om tidigare. Vi bygger en hall för deras skull och så beter de sig på det här sättet. Det är inget normalt beteende, så mycket kan jag säga.

Stenkastningen sker varje vecka, flera gånger i veckan. Ännu har ingen allvarlig skada uppstått på grund av svärmen av stenar.

– Det är naturligtvis ren tur att ingen har träffats ochskadats. Bygget ska vara klart nästa sommar, men om inte den här skyddsbarriären räcker måste vi stoppa bygget och se över vad vi kan göra i stället. Grabbarna ska inte behöva gå och oroa sig på arbetstid, säger Magnus Johansson.

Rektor Kaj Dannberg är bekymrad över stenkastningen, men anser att det handlar om oförstånd och lek.

– Barn gillar att kasta sten. Men jag har pratat med ett antal elever i nioårsåldern. De förstår nu att stenarna kan skada någon om de träffar. Nu har det byggts en tunnel för att försöka få bukt med kastningen, säger Dannberg.

Tobias Sandblom