Nyheter

Skyddsutrustning med digitala lösningar

Med en app kan man läsa av vital information inuti skyddsutrustning. Foto: Guardio/TwICEme

Inbyggd realtidsspårning, hörselkåpor med aktiv brusreducering samt digitala enheter som lagrar personinformation är några nyheter inom skyddsutrustning som ska bidra till att öka säkerheten på byggarbetsplatserna. 

Förra året lanserade Guardio Safety skyddshjälmar för byggindustrin utrustade med MIPS (Multi-directional Impact Protection System), som även skyddar mot rotationsskador.  

Nu inleder Guardio samarbetet med andra aktörer för att utveckla ny skyddsutrustning till bland annat byggbranschen. 

Smarta digitala lösningar är det som är nytt för i år. Svenska Twiceme har utvecklat en digital enhet som möjliggör lagring och läsning av vital information inuti skyddsutrustning. Tekniken kan, vi ett chip, integreras i olika typer av utrustning, till exempel hjälmar. Med en app i sin smartphone kan man snabbt läsa av uppgifter om den skadade, exempelvis allergier, kroniska sjukdomar, mediciner och kontaktuppgifter till närstående. Tekniken finns sedan tidigare i olika sporthjälmar, och tar nu steget in i byggbranschen.  

– Användaren väljer själv vilken information som ska lagras i den privata hjälmen, och ingenting lagras i molnet. Istället för att ha en lapp i fickan med viktig information finns allt lagrat i hjälmen. Vi är först med att integrera den här tekniken i våra bygghjälmar, säger Nawar Toma, vd på Guardio Safety, på ett digitalt lanseringsevent.

Digitala lösningar kan också användas för att förebygga olyckor. Genom att integrera RTLS (Real Time Location Services) i hörselskydd kan byggarbetsplatser bli mer effektiva samtidigt som man höjer säkerhetsnivån.

Hörselskydd som är integrerbara med IoT-lösningar kan fungera som en sändare när de kopplas samman med en tracking-plattform för realtidsspårning. Möjligheterna med tekniken ligger exempelvis i att kunna registrera vilka personer som finns på en arbetsplats, varna användare om ett fordon närmar sig och spåra material och paket samt underlätta vid utrymning av en arbetsplats.

– Med en tracking tag går det att spåra både människor, logistik, material och paket på bygget, säger Johan Jeppsson på Orange Business Services som tillhandahåller tekniken. 

Nawar Toma betonar att Guardios produkter är förberedda för tekniken, men att det är upp till kunderna om de väljer att använda den. 

En ny teknik för brusreducering som ska skydda mot buller, hörselskador och som kan minska besvär av tinnitus är den aktiva elektroniska brusreduceringen som byggts in i hörselkåporna.

– En mikrofon fångar upp det skadliga bruset och skickar sedan tillbaka en spegelvänd ljudvåg.  

Byggnadsarbetare är en av de mest utsatta yrkesgrupperna i Sverige när det gäller skador och olyckor. Det är tre gånger större risk att en allvarlig olycka sker på en byggarbetsplats jämfört med andra branscher. De vanligaste olyckorna orsakas av fall och förlorad kontroll över maskineri eller verktyg.