Nyheter

Sluta limma, börja svetsa – i trä

Svetsa ihop trä istället för att limma. Det ger en fog som är dubbelt så hållbar som en limmad och dessutom tål fukt bättre. <br/> – Metoden ger helt nya möjligheter för träindustrin som kan tillverka möbler, golv och tak utan att behöva använda mi

Nackdelen med träsvetsning är att den bara fungerar för ett träslag — furu. Än så länge.

Mojgan Vasiri med sin forskning, prövar olika metoder, möjligheter att kommersiella den, och har även fått bra resultat med så kallat modifierat trä.

Den metod hon beskriver i avhandlingen ”Water Resistence of Scots Pine Joints Produced by Linear Friction Welding” bygger på den uppvärmning och friktion som framkallas av vibrationer. Vi de höga temperaturer på uppemot 450 grader Celsius som uppstår i ytorna frigörs ämnen vilka bildar en fog när de pressas ihop.

– Jag har testat sammanfogade furubitar som fått lega i vatten i över ett år utan fogen försvagats, säger Mojgan Vasiri i ett pressmeddelande från universitetet.

I sin forskning har hon samarbetat med det franska träforskningsuniversitet Enstib och hon får även en fransk doktorsexamen efter en andra disputation.

Mojgan Vasiri, som kom till Sverige från Iran för fem år sedan, har en också en iransk civilingenjörsexamen med inriktningen trä.