Nyheter

”Som att slänga pengarna i sjön”

Funktionell och passande. Så beskrivs den nya nationalarenan för utförsåkning som just nu växer fram i Åre. Peab bygger huset som ska bli navet i svensk alpinsport.

Processen försenades efter protester och överklaganden. Men efter att spaden sattes i jorden i somras är bygget i full gång. – Egentligen är hela Åre med sina backar en nationalarena, men nu tillför vi en byggnad och en läktare för 900-1 000 personer, säger Nalle Hansson, som är projektledare. I byggnaden ska Svenska skidförbundets alpina del husera tillsammans med Vintersportcentrum från Mittuniversitetet, Världscupbolaget och Åre slalomklubb. – Bakgrunden är att vi vill öka vår konkurrenskraft i den alpina världscupcirkusen. Med fasta läktare blir det billigare än tidigare då vi fått bygga upp temporära läktare. Det var som att slänga pengarna i sjön, säger Nalle Hansson. I februari nästa år är det tänkt att det mesta ska vara klart. – Då är det världscuptävlingar här så läktarna och den tillhörande byggnadens yttre delar ska vara färdigbyggda. Men helt klar kommer arenan vara i maj 2011, säger han. Huset får en träfasad med svartbrun färg och röda dörrar. – Det gör att huset passar in i omgivningen. Från början var planerna att bygga en större och pampigare byggnad men överklaganden och ekonomin gjorde att vi nu uppför en mer funktionell lösning, säger han. Svenska skidförbundet har gett Peab i uppdrag att bygga huset och läktaren på totalentreprenad.

Skidanläggning för 27 miljoner

* Vad: Ny nationalarena för alpin sport i Åre.

* Byggherre: Svenska skidförbundet.

* Entreprenör: Peab.

* Arkitekt: Månsson & Hansson.

* Byggstart: Sommaren 2010.

* Klart: Våren 2011.

* Byggkostnad: Cirka 27 miljoner kronor. Länsstyrelsen bidrar med 13,5 miljoner kronor. EU:s strukturfonder med 10 miljoner och Åre kommun med 3,5 miljoner.